У Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі живе кажан.

Про це «Вголосу» повідомив директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

Кажана сюди принесли небайдужі львів’яни, які знайшли його на вулиці в центрі міста на проспекті Свободи.

«Кажан перебуває в тераріумі. Зараз він спить і їсть. Ми годуємо його личинками жуків», - говорить зоолог.

За його словами, до них часом приносять знесилених кажанів, які вилетіли з  місця своєї зимової сплячки та не долетіли до нової схованки. Так, тільки протягом цього місяця вже тричі до Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру приносили червонокнижних тварин.

За словами Ігоря Антаховича, до них навіть зверталися з Львівської обласної адміністрації за консультацією, тому що кажани живуть у будинку на Винниченка.

«Вони сидять там на горищі. А коли потепліє, то залітають у приміщення та до кабінетів працівників», - говорить він.

Як пояснив «Вголосу» зоолог Андрій-Тарас Башта, кажани в цей час можуть вилітати з місця своєї зимівлі або перед великим похолоданням, або якщо їх сполохали.

«Може кажанові було некомфортно там, де він обрав місце для зимівлі, і він вилетів шукати інше та не розрахував своїх сил. Або ж люди знайшли, сполохали чи просто викинули», - пояснює основні причини появи кажанів на вулиці взимку зоолог.

Андрій-Тарас Башта зазначив, думка, що  у місті кажани живуть тільки у старих будинках, є хибною. За його словами, у нових районах зимує значно більше рукокрилих.

«Вони знаходять щілини між будинками, порожнини під підвіконнями, під балконами. А у старих будинках обирають вентиляційні ходи та підвали. Це залежить не від того, старий або новий будинок, а від оптимальних мікрокліматичних умов місця, куди він заліз», - пояснює фахівець.

За його словами, найчастіше виявляють вечірницю руду або кажана пізнього.

Зоолог також зазначив, що кажан, аби перезимувати, мусить мати певну вагу. Якщо вона недостатня, то тварина до весни не доживе. Тому, якщо хтось знайшов кажана на вулиці, то краще звернутися до фахівців, які мають досвід догляду за цими червонокнижними видами савців. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», кажани досить консервативні та прив’язуються до одного місця, де вони живуть.

Також, львівські бабаки вже впали у сплячку.

ІА "Вголос": НОВИНИ