Майже 5 тисяч домашніх собак у Львові будуть чіповані у рамках ґранду від Dog Trust Worldwide.

Як пояснила «Вголосу» ветеринарна лікарка Вікторія Токарська, під шкіру собаки вводять спеціальний чіп, в якому записано всі дані про тварину і її власника.

Цей чіп є єдиною можливістю ідентифікувати собаку, якщо вона загубиться або ж її вкрадуть.

«Всі чіповані тварини вносяться до міського реєстру собак. У кожній ветеринарній клініці є сканер, за допомогою якого лікар зчитує цю інформацію», - пояснює Вікторія Токарська.

Тому, якщо собака загубився і його знайшли та відловили, то у ветклініці легко встановлять особу власника. Так само, якщо злодюжка, який вкрав цінного собаку з чіпом, то він вже не зможе його продати або вивезти за кордон. Адже за кордоном чіпування собак – це є обов’язкова вимога.   

Зрештою, така вимога є обов’язковою й у Львові. На початку минулого року у Львові затвердили правила поводження з домашніми тваринами.

Так, згідно з цими правилами, у Львові заборонено тримати собак на ланцюгах, розписано вимоги щодо облаштування вольєрів та будок. А також введено обов’язкову ідентифікацію собак мікрочіпом. Чіп імплантується один раз і залишається з твариною на все її життя.

Дані в міському реєстрі собак будуть використовувати для контролю вакцинації домашніх тварин.

На сьогодні у Львові чіповано понад дві тисячі. За словами представниці Anіmal.id Софія Іванішік, собаки на чіпування реагують по різному. Але 95 відсотків тварин переносять процедуру досить спокійно.

Натомість метис Джек, якого привели чіпуватися у пересувний пункт чіпування у Снопківському парку, вирішив, що йому цей чіп абсолютно не потрібен. Він спробував вкусити свого господаря та нагавкав на ветеринара. Що не завадило йому поласувати смаколиками з рук Вікторії Токарської.

«Тут щойно малесенький шпіц чіпувався і не плакав», - заспокоювала ветеринарна лікарка Джека. Тому що єдина причина, чому він не погоджувався, - страх. Пес страшенно перелякався.

Наразі акція з безкоштовного чіпування домашніх собак у Львові продовжується.

Чіпувати тварину можна на таких майданчиках:   

22/08 нд 14-18:00 Парк культури (Фестиваль «Щасливі хвостики»)*

23/08 пн 14-18:00 Парк культури (Фестиваль «Щасливі хвостики»)*

24/08 вт 14-18:00 Парк культури (Фестиваль «Щасливі хвостики»)*

27/08 пт 17-19:00 Скнилівський парк (головний вхід)

28/08 сб 15-18:00 Горіховий гай (головний вхід)

29/08 нд 15-18:00 Парк Франка (біля майданчика для вигулу собак)

А також щодня за попереднім записом у ЛКП «Лев», вул. Промислова, 56.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», у Львові відбувся парад собак-ветеранів, які несуть службу в зоні бойових дій. 

ІА "Вголос": НОВИНИ