17 собак-ветеранів пройшли сьогодні строєм у Львові у парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Захід відбувся у рамках проєкту «Календар війни».

Усім цим чотирилапим випала нелегка доля їздити на ротацію в зону бойових дій на Схід України разом зі своїми господарями. Когось з них спеціально навчали шукати вибухівку та наркотики. А хтось народився в тих краях і мимоволі став бойовим побратимом.

Як повідомила «Вголосу» організаторка проєкту «Календар війни» Ірина Вовк, досі ту проводили заходи, під час яких згадували певні події, бої чи учасників, як от Василя Сліпака. Цього разу вирішили вшанувати тих, хто також дотичний до нашої майбутньої перемоги, але кого не так часто згадують – чотирилапих друзів ветеранів.

«Ці друзі реально допомагали бійцям на фронті. Хоча, можливо, їхня роль недооцінена у цій російсько-українській війні», - каже Ірина Вовк.  

Собака Річард та його медаль за віддану службу

Серед усіх чотирилапих вирізнявся чотирирічний собака-нацгвардієць Річард. Як повідомив його господар, сержант Нацгвардії Михайло Когут, 13 лютого 2019 року пес в зоні ООС поблизу Маріуполя в авто знайшов шість бойових гранат Ф-1 з запалами.

«А всього на рахунку Річард за час служби виявив 1200 різних боєприпасів, які везли цивільні особи», - каже він.

І саме за це пес отримав медаль за віддану службу. Зараз він є рекордсменом серед собак-нацгвардійців з пошуку боєприпасів.

Поліцейські собаки Чінзана та Барс

За словами заступника начальника кінологічного центру Головного управління Національної поліції у Львівській області Ярослава Дмітрієва, протягом семи років війни зі Львова в зону бойових дій позмінно їздили чотири собаки. Серед них лабрадор Чінзана та бельгійська вівчарка Барс.

«Там собаки стояли на блокпостах, перевіряли чи немає в авто вибухівки, зброї чи наркотиків. Вони знаходили боєприпаси, як от патрони, гранати, сигнальні ракети. Цю зброю везли в мирні міста України з зони бойових дій. Неодноразово вони виїжджали на виклики про замінування.», - говорить офіцер.

Всього, за його словами, Чінзана виявила понад 20 випадків спроб завезення зброї в мирні міста. Після того, як собака знаходить заборонені предмети, їй дозволяють погратися з її улюбленою іграшкою – м’ячиком. А ось її побратим Барс неодноразово винюхував та повідомляв поліції де порушники ховають наркотики.

«Ми з Барсом стояли на блокпостах в зоні АТО. І він неодноразово знаходив у багажі осіб, які перетинали блокпост, наркотичні речовини, - каже інспектор-кінолог львівської поліції Андрій Симчук.

Бойова подруга кіборга Воля

Волі, собаці кіборга Віталія Любенко, довелося відчути те, що відчувають поранені бійці – через контузію вона втратила слух.

«Її бойовий шлях почався у 2015 році. Була з нами в Попасній. Попереджала нас про наближення тварин чи людей. Ми увесь час її слухалися і тому були напоготові», - розказує кіборг.

На жаль, одного дня Воля зірвала розтяжку й отримала важку контузію. Її довелося демобілізуватися та повернутися жити до Львова. Віталій переживав як уживеться його бойовий чотирилапий побратим з його синами. Але зараз – це найкращі друзі. А сама Воля більше слухається дружину Віталія, ніж його самого.

Чупа та його собача вірність

Песик Чупа  народився та жив у зоні бойових дій в районі Марїнки. Там його пораненого і знайшли українські бійці після одного з обстрілів наших позицій. Він лежав коло розбитого будинку і плакав від болю. Медик Тарас Шнайдер  почув цей плач і пішов на голос. Спочатку йому видалось, що це плаче дитина. Проте знайшов пораненого песика. З голови Чупи стирчав осколок, він мав сім поламаних ребер, перебитий хребет, зламані лапку та щелепу. Три місяці медики виходжували  та лікували Чупу: годували з піпетки, варили йому бульйончика, пережовували для нього м'ясо. Самі не їли, а віддавали пораненому Чупі.  Згодом, коли  пес одужав, почали брати з собою на завдання.

«Першого разу, коли він поїхав з нами, він почав дуже дивно поводитися. Ми не зрозуміли що він хоче. Але він нам показував що треба йти туди і туди, лізти в розвалений будинок. Ми залізли туди й знайшли там цивільних людей, яких присипало. Так він знайшов та врятував 27 людей»,

На жаль, він не взяв участі у сьогоднішньому параді. Як пояснює його господар, пес уже старенький. Йому 14 років, важко ходити й надмірні емоції йому зашкодять.

Моллі та її улюблена зброя

Моллі народилася у 2014 році, коли кіборг Олег Височанський зайшов у донецький аеропорт. А до зони АТО потрапила коли вже Олега виписали зі шпиталю після поранення. Тоді вона пішла з ним служити у 80-ку і провела три місяці в зоні АТО.

«Після донецького аеропорту у нас понад 120 бійців вибуло – хто загинув, хто отримав важкі поранення. І у нас якраз відбувалося доокомлектування. Моллі з нами несла службу: ходила на навчання, на стрільбища, на шикування. І навіть на риболовлю. Жила з нами в казармі», - згадує кіборг.

Ночувала під ліжком. А якщо хтось з бійців повертався до казарми запізно, то про це миттєво дізнавалася всі. Пройти тихенько повз неї не зміг ніхто.

Улюбленою зброєю собаки став ПКМ. Як тільки кулемет починав працювати, вона ставала в стійку і дивилася що відбувається. Зараз, коли відчуває запах зброї, то відразу сповіщає про це голосним гавкотом.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», 24 серпня, у параді з нагоди 30 річниці з дня проголошення Незалежності України візьмуть участь собаки прикордонної служби. 

ІА "Вголос": НОВИНИ