Віталію Бранашко було 34 роки, коли його серце почало давати збої. Цілих шість років чоловік шукав можливості трансплантації серця, навіть їздив закордон. Проте нове серце його знайшло у Львові і у дуже важкі часи для країни.

Про це «Вголосу» повідомили у Першому територіальному медичному об’єднанні Львова.

Сам Віталій Бранашко розповідає, що серце почало його турбувати у 2016 році після того, як він на ногах переніс вірусну хворобу. Тоді ж його попередили, що його орган довго не витримає і потрібно шукати можливість пересадки.

Він двічі їздив до Індії з надією, що там вдасться провести операцію. Проте все, що там зробили, це поставили дефібрилятори.

Чоловік тривалий час працював інструктором у автошколі. Проте через проблеми з серцем змушений був відмовитися від роботи.

пересадка серця

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Віталій вирішив для себе, що жодної операції ніхто робити не буде. Але все-таки залишився в Україні, хоча мав змогу евакуюватися закордон.

«І тут мені моментом зателефонували й сказали приїжджати на операцію. Я не мав надії, що це буде, бо такий час, війна і приїхати важко. Але покликали, то я поїхав», - каже чоловік.

На цей момент він перебував у селі коло Чернівців. І коли Віталія запросили на операцію, то він тільки повідомив родині, що їде в лікарню. Але деталей не уточнював. Адже дорога до лікарні Львова протягала через велику кількість блокпостів, можливих обстрілів ворога та звуку сирен. 

пересадка серця і нирок

Керівник Центру серця та судин, який проводив операцію з пересадки серця, Роман Домашич, зауважив, що у львівській лікарні навіть зараз, під супровід гулу сирен, оперують пацієнтів, які потребують трансплантації. Проте не всі наважуються їхати до Львова.

«Сьогодні  два тижні як ми провели трансплантацію серця. Пацієнт щасливий, задоволений, повертається додому», - говорить лікар.

Лікар-інтерн відділення кардіохірургії та трансплантації серця Ксенія Сосновська зазначила, що Віталій очікував на нове серце з осені 2021 року.

«У 2019 році  йому встановили кардіовертерний дефібрилятор, який допомагав йому жити і підтримував його серденько. А ось трапилась нагода допомогти й радикально розв'язувати питання із цією хворобою. Це як промінчик серед всього негативу, який зараз відбувається. Дуже хочеться допомагати людям попри все», - каже вона.

Сам Віталій Бранашко тішиться можливістю ходити самостійно. Адже ще два тижні тому кожен крок викликав страшенну задишку. То ж з новим серцем чоловік використовує будь-яку можливість встати з ліжка і пройтися коридором лікарні.

«Дихати мені легко, ходити легко, можу вставати. Я відразу, як мені дозволили вставати після виписки з реанімації, почав ходити», - говорить він.

Дружина прооперованого Віталія згадує, що після операції, коли чоловік прийшов до тями, то здивувався. що його нічого не болить і висловив сумніви чи взагалі відбулася трансплантація. Але відтепер 12 березня у родині святкуватимуть як ще один день народження. І виписку з лікарні вони тепер називають свідоцтвом про народження.  

Донором для нього став 29-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Та, попри зусилля медиків, врятувати його не вдалося. Згоду на трансплантацію дали рідні.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові пересадили нирки двом дітям-переселенцям.

ІА "Вголос": НОВИНИ