Двом хлопчикам, яких до Львова евакуювали з лікарні Охматдит з Києва, провели трансплантацію нирок. Львівські лікарі прооперували дітей попри постійне звучання сирен у місті.

Про це повідомляє пресслужба Першого медичного об’єднання Львова.

Операції відбулися 12 березня. А вже зараз 12-річного Юрка та 15-річного Ігоря виписують з лікарні.

пересадка нирки Юрчик

Юрчик родом з Житомирської області. Три роки поспіль він лікувався у Києві. Нирки у нього відмовили після того, як перехворів на ангіну. Відтоді хлопчик був на діалізі.

пересадка нирки. Юрчик

За словами мами Юрчика, Марії, 30 січня виповнилося три роки, як хлопчик перебуває на діалізі. Вони готувалися до пересадки. Але коли розпочалося широкомасштабне вторгнення росії в Україну, втратили надію, що колись вдасться зробити таку операцію.

«Хай Бог благословить ту родину, яка погодилася віддати органи свого померлого родича для порятунку нашого сина», - каже жінка.

Сам Юрчик розповідає про себе, що дуже любить фантазувати та мріяти. І зараз мріє стати лікарем-педіатром.  

пересадка нирки. Ігор

Ігор - з Донецької області. З хворими нирками хлопець народився, лікування не допомагало, хвороба прогресувала. На діалізі був два роки, останні пів року в Києві, до того в Запоріжжі.

«Я хочу вилікуватися і якнайшвидше повернутися додому. Я з Донецької області приїхав, місто Костянтинівка. Мрію одужати й стати популярним музикантом, писати пісні, вчитись на гітарі грати», - зізнався юнак.

За словами, завідувача Центру трансплантології Першого медоб’єднання Максима Овечка, діти перебували у Львові у Західноукраїнському центрі, коли з'явилася можливість трансплантації. Лікарі ані секунди не сумнівалися кому дістануться донорські органи.

«Коли у нас з’явився донор,  то ми вирішили віддати пріоритет дітям. Тому ми рятували життя двох дітей. Ці хлопці прикуті до апарату гемодіалізу. І увесь час живуть в лікарні», - каже він.

пересадка нирки, лікар

За словами директора Дитячої лікарні Першого медоб’єднання Львова Івана Міськіва, майже за місяць до дитячої лікарні Львова поступило дуже багато дітей як з Києва, так і з інших регіонів України.

«Попри на війну і сирени повітряної тривоги, нам вдалось виконати дві посмертні трансплантації нирок діткам, які вимушено переїхали з Києва до Львова. Для нас важливо повноцінно, в повному об’ємі, зокрема високоспеціалізовану допомогу надавати всім пацієнтам, які цього потребують. Це найменше, що ми можемо зробити сьогодні для цих діток», - каже він.

Донором для них став 29-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Та, попри зусилля медиків, врятувати його не вдалося. Згоду на трансплантацію дали рідні.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», ЗНО в Україні цього року відбудеться, хоча й за спрощеною системою. Тому що українські школярі спраглі до знань і навчаються навіть у бомбосховищах під час обстрілів.

ІА "Вголос": НОВИНИ