Найціннішою частиною пам'ятника на площі Марійській є чаша фонтану. Саме її і будуть ховати та ретельно оберігати.

Про це сьогодні, 13 квітня, повідомила начальник управління історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко

За її словами, цього року у Львові, замість того аби розпочати реставрацію історичних пам'яток, вирішили заховати їх надійно від ворожого ока. Точніше, від ворожих снарядів. 

площа Марійська
площа Марійська

Розпочали з захисту старих вітражів. Деякі з них заховали під спеціальними щитами, деякі - демонтували й передали у сховища. Так само перебувають у сховищах і деякі скульптури.

«Ми не мали досвіду таких робіт. Тому нам довелося консультуватися з фахівцями, які допомагали проводити такі роботи у регіонах, де вже відбувалися бойові дії та де були пошкоджені цінні історичні пам'ятки», - каже вона. 

Лілія Онищенко зауважила, що на охорону історичних пам'яток не було виділено жодної копійки ані з міського, ані з державного бюджетів. Усю допомогу - як матеріальну, так і консультаційну - надали західні партнери.

площа Марійська
площа Марійська

«Ми отримали два вагони матеріалів, якими зараз огортаємо наші пам'ятки.  А також дуже багато вогнегасників. З цими матеріалами ми поділилися як з містами у Львівській області, так і у інших областях. До прикладу, до нас звернулися Чернівці», - говорить начальник управління історичного середовища Львівської міської ради. 

Зараз навколо чаші з фонтаном та скульптури Діви Марії на Марійській площі у Львові встановлюють будівельні риштування та готуються до робіт. Проте, за словами Лілії Онищенко, у цій скульптурній композиції найціннішою є чаша фонтану. Адже вона створена у 19 столітті. 

Наступними ховати від ворога планують пам'ятник Міцкевичу. 

«Ми всі бачили фотографії з Одеси, де пам'ятник Дюкові обкладений мішками з піском. Ми таке з Міцкевичем не робитимемо. У нас немає стільки піску. Можливо, тільки основа буде схована за мішками з піском. А стела - ні», - каже вона. 

Також у Львові мають намір сховати і стелу коло церкви Андрія.

Як довго триватимуть роботи, Лілія Онищенко сказати не може. Адже це - дуже громіздкий та тривалий процес. Окрім того, вона сподівається, що війна закінчиться скоро. Проте, якщо цього не станеться, то краще убезпечити історичну спадщину від російського чобота. 

Що стосується Глорії на даху оперного театру у Львові, то її ані демонтовувати, ані ховати поки що не збираються.

Як і не будуть ховати надмогильні скульптури на Личаківському цвинтарі. Понад те, за словами Лілії Онищенко, на Личакові цього року планують продовжити реставраційні роботи. 

Довідково.

Скульптуру Діви Марії на площі Марійській встановили 14 жовтня 1997 року, на свято Покрови. Вона є копією фігури, яка стояла на цьому місці з 1904 року до кінця Другої світової війни. 

Вперше скульптуру Діви Марії помістили на площі Марійській у 1904 році. До того вона з 1862 року розміщувалася посеред криниці-фонтану в центрі сучасної площі Міцкевича. Із встановленням монумента Адамові Міцкевичу, криницю ліквідували, а статую перенесли на сучасне місце. Тоді був організований конкурс на облаштування площі з фонтаном та фігурою Діви Марії, в якому переміг проект архітектора і міського урядника Міхала Лужецького.

У такому вигляді фонтан існував до 1950 року. Тоді релігійну скульптуру перенесли до каплиці Боїмів, сьогодні вона зберігається у церкві святого Андрія Первозванного. А фонтан реконструювали за проектом архітектора Анатолія Консулова, зокрема, встановили кам'яну чашу роботи скульптора Євгена Дзиндри.

У 1997 році на фонтані встановили копію попередньої фігури Діви Марії, виконану із білого мармуру. Реконструкцію фонтану провадили за проектом, розробленим  у інституті «Укрзахідпроектреставрація» під керівництвом Ганни Новаківської.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові, від можливих обстрілів, сховали скульптури на вході до костелу святого Антонія, на соборі Святого Юри та Голгофу з Вірменської церкви.

ІА "Вголос": НОВИНИ