Частину унікальної сакральної пам’ятки - дерев’яного вівтаря «Голгофа», який розташований у подвір’ї Вірменської церкви у Львові, демонтовують та сховають у сховищі.

Про це повідомляє Львівська міська рада з посиланням на начальницю управління охорони історичного середовища ЛМР Лілію Онищенко.

За її словами, цей вівтар з 14 століття пережив війни та пережив епоху боротьби Радянського Союзу з релігією. Одну з фігур вівтаря, вочевидь, сховали під час другої світової війни у сховищах музею, де її потім знайшли та відреставрували.   

голгофа, вірменка

«Три фігури – розп’ятого Ісуса, Матері Божої та Марії Магдалини – демонтуємо, і вони будуть відповідно упаковані та збережені у сховищі, що у підземеллі. Ця сакральна пам’ятка - єдина така в Україні, думаю, і у Європі також», - каже Лілія Онищенко.

Саму ж конструкцію вівтаря, яка залишилась у Вірменському дворику, захистили металевими листами.

вівтар, вірменка
Вівтар 14 століття захищають металевими пластинами

Також обгортають захисними матеріалами й скульптури навколо Катедри та фонтани на площі Ринок.

«Скульптури обгортаємо вогнетривкою тканиною, скловатою, далі - спеціальною фольгою і насамкінець вдягаємо на них спеціальні мішки. Це не врятує фігури, якщо буде пряме потрапляння, однак при потужній ударній хвилі вони не розіб’ються на шматки і не розлетяться. Демонтувати їх не завжди є можливість, вони великі», - зазначила Лілія Онищенко.

За словами Лілії Онищенко, на сьогодні також і всі львівські музеї демонтували експозиції та передали до сховищ.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові від можливих бомбардувань літаків московсько-рашистської орди закрили вітражі у старих церквах, які пережили дві війни,  та скульптури на сходах костелу святого Антонія.

ІА "Вголос": НОВИНИ