Грушка, яку 120 років тому на своєму обійсті посадив Іван Франко, вродила великі та соковиті плоди.

Про це «Вголосу» повідомив директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка (Дім Франка) Богдан Тихолоз.

За його словами, це єдине дерево, яке уціліло в саду, який свого часу посадив Іван Франко. Письменник придбав віллу та до дички прищепив сортове дерево.

Грушка Івана Франка
Грушка Івана Франка

Грушка пережила своїх господарів та дві війни. Родила кожного року, але з часом плоди ставали все дрібнішими. Кілька років тому працівники музею звернули увагу, що дерево хворіє. Консиліум садівників виніс вердикт: грушка ще житиме й родитиме, якщо її вилікувати та створити належний догляд.

За словами ученого секретаря Дому Франка Катерини Крамар, працівники музею звернулися до фахівця з догляду за деревами Володимира Ветроградського. Він звернув увагу, що грушка зовні ще зелена, але всередині – трухлява. Отож, фахівець почистив дупло та законсервував його. З дупла повитягували сміття – будівельні залишки, якими пробували лікувати дерево, гнізда птахів, мурашок та жуків.

Фахівці оцінили вартість лікування дерева у 700 тисяч гривень. Звісно, за такі кошти можна б було насадити цілий грушевий сад. Але цінність цього дерева полягає саме в тому, що воно пам’ятає руки Івана Франка. Тому працівники музею звернулися до меценатів.

«Лікування далося взнаки – цього року ми назбирали цілий кошик великих та зрілих плодів», - каже Катерина Крамар.

Грушка Івана Франка
Грушка Івана Франка

Богдан Тихолоз зізнався, що цьогорічні плоди з’їли. Звісно, разом з меценатами, які долучилися до порятунку дерева.

А ось наступного року, як пообіцяла Катерина Крамар, вже проведуть майстер-класи, де навчатимуть усіх охочих готувати різні смаколики за рецептами Ольги Франко.

Фото зі сторінки у соцмережі Дому Франка

Також, нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Стрийському парку Львова чорні лебеді висиджують пташенят. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ