Це продукт розпаду цукрів, який утворюється при їх нагріванні в кислому середовищі, передає headinsider.net.

Мед має рН трохи більше 3 - отже, середовище тут кисле. І як же тепер бути з улюбленими ласощами і ліками, коли потрібно додати ложечку меду в гарячий чай? Мед, який ви купуєте на ринку або в магазині вже буде містити оксиметилфурфурол. За Європейським стандартам кількість оксиметилфурфурола в меді не повинно перевищувати 40 мг на один кілограм. Для країн з теплим кліматом ця цифра більша - 80 мг / кг. Вся справа в тому, що немає таких умов, при яких продукти розпаду вуглеводів в меді не будуть з'являтися: вже на пасіці мед нагрівається влітку, навіть перебуваючи в сотах.

Стандартні значення оксиметилфурфурола дають можливість відслідковувати вік меду і умови, при яких він зберігався і містився в тару для продажу. При цьому немає ніяких досліджень, які б підтверджували небезпеку цієї речовини для здоров'я людини. Утворення оксиметилфурфурола прямо пропорційно часу і температурі нагрівання. У меді, який стоїть на сонці, і нагрівається протягом дня, його кількість збільшується незначно (навіть не в 1,5 рази). При цьому при охолодженні меду до температури 18-20⁰С ця речовина частково дезактивується. Для справедливості слід зауважити, що оксиметилфурфурол в значно більших кількостях, ніж в перегрітому меді, міститься у всіх продуктах, де є цукор, і, для приготування яких потрібне нагрівання до високих температур.

Скільки часу можна нагрівати мед без шкоди для його якості? Почнемо з температур. Для підготовки до фасування мед зазвичай розпускають на водяній бані, при цьому він нагрівається від 45 до 50⁰С. Таке нагрівання протягом двох діб не приводить до істотного збільшення кількості оксиметилфурфурола, і значення цієї речовини залишається в межах норми стандарту. При нагріванні меду до 80⁰С протягом 2 хвилин і наступному швидкому охолодженні оксиметилфурфурол також не встигає утворитися в більш-менш значній кількості, мед залишається практично тої ж якості, що і до нагрівання. Таким чином, кількість оксиметилфурфурола в меді прямо пропорційна часу і інтенсивності його нагрівання. При тривалому нагріванні вище 50⁰С руйнуються деякі вітаміни і ферменти меду, що змінює його біологічні властивості.

Чи буде утворюватися оксиметилфурфурол в меді, який поклали в гарячий чай? Якщо навіть і буде, то в дуже невеликій кількості, абсолютно незначній. Мед розчиняється в гарячому чаї, і концентрація цукрів знижується. Знижується і кислотність середовища. Кількість меду, який ви додали в чай, не буде здатна будь-яким чином завдати шкоди, тим більше з огляду на незначну частку збільшення концентрації оксиметилфурфурола. І ми вже згадували, що небезпека цієї речовини ні ким не була доведена. Що ж стосується змін біологічних властивостей меду? А тут як раз найцікавіше.

Мед дійсно втрачає значну частину вітамінів і ферментів при нагріванні в гарячому чаї. Але варто знати, що спочатку концентрація вітамінів в меді не така висока, і раніше була перебільшена. Це не вітамінний препарат, хоч і містить вітаміни. Але руйнування потенційних алергенів меду - білків, ферментів, вітамінів - може бути навіть корисним для людей, які страждають харчовою алергією, а також для маленьких дітей, у яких ризик алергії підвищений.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ