В основному мова, якщо говорити про складові патріотизму, не має значення – і події 2014 року це підтвердили, бо Путін розраховував, що російськомовні регіони України захочуть приєднатися до Росії. А виявилося – ні.

Про це «Вголосу» розповів професор Києво-Могилянської академії та наукового директора Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань.

«Навіть на Донбасі сепаратизм підтримувала меншість. І це показало опитування КМІСу у квітні 2014 року», - зауважив він.

За словами професора, у добровольчих батальйонах теж багато хлопців з Донбасу, які розмовляють російською, тому саме російсько-українська війна продемонструвала: не важливо, хто ти за етнічним походженням і якою мовою спілкуєшся у побуті, важливо, чи ти готовий захищати Україну, чи вона для тебе цінність.

«Адже у нас українська політична нація, куди входять представники різних етносів.  Хоча кожен громадянин має знати українську мову. Але я особисто після 2014 року навпаки менш різко сприймаю те, що людина говорить російською мовою, бо в мене відразу виникає питання: «А що ти робиш для України?», - резюмував Гарань.

Більше читайте у статті: «Бути українським патріотом – це як?».

ІА "Вголос": НОВИНИ