Американське Управління з контролю за продуктами та лікарськими засобами (FDA) внесло зміни до відомостей про вакцину Janssen від компанії Johnson & Johnson. Фахівці зазначають, що препарат може викликати кровотечі.

Про це пише видання Reuters.

"Звіти про побічні явища після застосування вакцини Janssen COVID-19 свідчать про підвищений ризик імунної тромбоцитопенії (збій імунної системи, при якому в крові значно знижується кількість тромбоцитів –ред.), протягом 42 днів після вакцинації", – йдеться у листі регулятора до компанії J&J.

Можливі побічні ефекти – це  легкі синці або крихітні кров'яні плями під шкірою, а також незвичайна або надмірна кровотеча, повідомляє FDA.

Подібні зауваження щодо вакцини Johnson & Johnson також були надані з боку інших регуляторних органів, зокрема Європейського агентства з лікарських засобів EMA.

Нагадаємо, що Janssen - це векторна вакцина. Вона містить знешкоджений аденовірус людини, в який вбудовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2.

Для щеплення потрібна лише одна доза цього препарату. Результати клінічних випробувань у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що ця вакцина має ефективність у 67%.

У Європейському Союзі препарат схвалили 11 березня 2021 року.

В Україні Janssen зареєстрували у липні 2021 року, однак для масового щеплення її не використовують.

За повідомленням департаменту охорони здоров'я ЛОДА,  на Львівщині станом на сьогодні, 12 січня, провели 1 911 177 щеплень (з них 922 575 - другою дозою, 83 – додатковою, 1597 - бустерною): вакциною  «Covieshield»   – 38 403, «Astra Zeneca» - 192 778, «Coronavac» - 520 807, «Pfizer» - 957 577, «Moderna» - 201 612.

ІА "Вголос": НОВИНИ