Її встановили в рамках проекту «Суспільна угода», який проводить фонд культурних ініціатив «Ізоляція», повідомляє «Культпростір».

«Махмуду, можливо, не надто близька тема декомунізації, але з процесом заміни пам'яток минулого він знайомий, адже в Ірані було кілька революцій, в результаті яких нова влада знищувала монументи попереднього політичного режиму», – розповіла кураторка проекту «Суспільна угода» Катерина Філюк.

За словами автора інсталяції, він нічого не придумував, а лише спробував проаналізувати ситуацію й візуалізувати контексти, в яких живе українське суспільство. В основі роботи «Безкінечне святкування» лежить алюзія на світлофор, оскільки вона горить трьома кольорами: червоний – це образ Леніна, який має на увазі неповернення в минуле, жовтий – поп-співачка Мадонна, котра втілює цінності капіталістичного суспільства, а зелений – Діва Марія, яка є символом духовності.

 «Інсталяція агресивна. Якщо навіть глядач не захоче її бачити, у нього це не вийде, тому що робота дуже привертає увагу. Цього і домагався художник Махмуд Бакші, намагаючись спровокувати реакцію», – сказала Катерина Філюк. Також кураторка додала: «А для мене, в свою чергу, важливо показати, що існують різні варіанти монументів, і вони не обов'язково повинні бути виконані з мармуру або бронзи».

Інсталяція «Безкінечне святкування» пробуде на місці пам’ятника Леніну до 21 листопада.

А 8 листопада у приміщенні «Ізоляції» відбудеться дискусія за участі Махмуда Бакші, на якій митець розповість про свої роботи та про київський проект, реалізований у рамках «Суспільної угоди».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ