Українська легкоатлетка Марина Килипко емоційно прокоментувала результати змагання, поскаржившись на відсутність тренера. У фіналі змагань зі стрибків з жердиною на Олімпійських іграх в Токіо спортсменка взяла 5-е місце.

Підготовка йшла добре. Думаю, що всі бачили, що я готова стрибати 4,70 мінімум тут. Я зробила все залежне від себе. Єдине, я вважаю, що має бути тренер. Ніхто не зміг би мені допомогти. Чому тут немає мого особистого тренера, я не почула відповіді ні від кого", — сказала вона.

За словами спортсменки, її високий рівень підготовки до змагання було одразу ж потрібно. 

"Я просила, говорила, що мені потрібен тренер. Судячи з чемпіонату України, було видно, що я готова до Олімпіади. Мене годували „завтраками“, рішення приймемо потім. За сьогоднішній день я не почула, чому немає мого тренера", — сказала вона.

 

Хто ж полетів до Токіо

Як заявила легкоатлетка, така ситуація на змаганнях не одинична, та стосується не лише її.

"Ще є Яна Гладійчук. І теж тренера не беруть. Чому так відбувається в нашій країні, я не розумію. За якими критеріями це робиться… Я три рази слізно просила, що мені потрібен тренер. Добре, це потім, то не ми вирішуємо, то не той вирішує, то ще щось… У підсумку мені не дали відповідь, а потім виклали список, після чого я зрозуміла, що немає сенсу битися головою об стіну", — сказала вона.

Марія Килипко заявила, що саме відсутність тренера стали тим фактором, який завадив їй здобути кращий результат та вийти на олімпійську медаль. 

"Немає тренера — я стала п’ятою. А могла стрибнути набагато краще. Від себе залежне я все зробила. Ти вбиваєш себе, тренується скільки років, скільки всього відкладаєш, а потім їдеш і залишаєшся в секторі одна" — сказала вона.

Окремо дівчина наголосила на відсутності емоційної підтримки під час змагань та “холодну” атмосферу, яка панує між спортсменами й профільними чиновниками. За її словами,  коли вона вийшла на розминку, на трибуні не було «жодної душі з України».

"У всіх тренери сидять, а я одна розминаюся. Через пів години, бачте, зволили прийти. Але особливо мені це нічого не дає, бо толку нуль ні від кого. Ніхто не знає, як я стрибаю, що мені потрібно і для чого. Мені потрібна підтримка мого тренера, більше мені нічого не потрібно. Дуже важко. Дуже багато хто підтримує і хотілося показати хороший результат", — сказала вона.

 ;t=5s« target=»_blank« rel=»noopener">

;t=5s


На Олімпіаді мають бути тренери, а не чиновники 


Про це заявив український тренер Михайло Гераскевич. Батько та тренер українського скелетоніста Владислава Гераскевича коментуючи ситуацію з Мариною Килипко, наголосив, що персональні тренери обов'язково мають супроводжувати спортсменів на Олімпіаду. 

"На мою думку, в першу чергу на Олімпійських іграх повинні бути поруч зі спортсменами їх персональні тренера, а не ті, через кого для тренера не залишилося місця в складі делегації", - заявив він.

Михайло Гераскевич додав, що сподівається відповідні висновки профільних відомств, аби ця ситуація не повторилась на Олімпіаді в Пекіні в 2022-у. 

Водночас президент федерації легкої атлетики України (ФЛАУ) Равіль Сафіуллін заявив, що вперше чує про таку проблему. 

«Ось ви в Києві зараз перебуваєте, а я - в Токіо. Але ви ж додзвонилися до мене. Чому тоді вона мені не подзвонила, якщо у неї була проблема», - заявив він у коментарі журналістам видання Tribuna.

Сафіуллін запевнив, що завжди на зв'язку зі спортсменами, а слова Килипко назвав не більше ніж проявом емоцій. 

Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк коментуючи ситуацію з Мариною Килипко заявив, що перебуває поза контекстом. Проте наголосив, що так чи інакше присутність персонального тренера на змаганнях є вкрай важлива та потрібна. 

"Ситуація така, що режим на цих Олімпійських Іграх такий, коли не допускають усіх необхідних людей, які безпосередньо були б корисні на цих змаганнях. Як є, але це погано, якщо цей фактор вплинув на результат цієї дівчини. Без тренера не уявляю, як би я там впорався. З ним розминався, проходили всі етапи підготовки. На килимі чув, що він мені каже і з урахуванням цього робив висновки і корективи в сутичці", - сказав Беленюк.

Нагадаємо, нещодавно в конфлікт зі спортивними чиновниками вступила білоруська легкоатлетка Христина Тимановська. Після того, як білоруські функціонери спробували силою вивезти її з Токіо, на захист спортсменки стала японська поліція, а Польща запропонувала їй політичний притулок. 


ІА "Вголос": НОВИНИ