Білоруська легкоатлетка Христина Тимановська має намір у Токіо звернутися за політичним притулком у посольство Австрії в Токіо.

Про це повідомляє в ТГ-каналі Фонд спортивної солідарності.

НОК Білорусі заявив про її відсторонення від участі в Іграх, при цьому представники офіційної делегації намагалися насильно вивезти спортсменку з Токіо в Білорусь, їй терміново купили квиток на літак і відвезли з речами в аеропорт.

Раніше Христина Тімановська розкритикувала спортивне начальство Білорусі за те, що її змусили брати участь в естафеті 4 по 400 метрів без її згоди. Білоруські пропагандисти після цього звинуватили спортсменку в тому, що вона нібито скоїла “нестриману витівку”.

Повідомляється, що представники білоруської діаспори почали збиратися біля термінала аеропорту в Токіо, щоб підтримати спортсменку. В аеропорт приїхали поліція, а також знімальна група найбільшого телеканалу в Японії NHK. Вони висвітлюватимуть ситуацію зі спробою насильницької депортації Тимановської.

У свою чергу в олімпійському комітеті Білорусі, який очолює син диктатора Олександра Лукашенка Віктор Лукашенко стверджують, що Тімановську відкликають нібито через “емоційно-психічний стан”. Сама вона каже, що це неправда.

У Білорусі з серпня 2020 року тривали масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Багато білоруських спортсменів брали участь у протестах. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

ІА "Вголос": НОВИНИ