Українці посіли перше місце рейтингу за смертністю в Європі через неправильне харчування.

Про це повідомляє "Новое время".

Йенский університет імені Фрідріха Шиллера на замовлення ВООЗ провів у 2018 році масштабне дослідження, проаналізувавши дані 51 країни регіону за період з 1990 по 2016 рік у Європі.

  • Україна (38,2% від усіх смертей)
  • Білорусь (36,8%)
  • Грузія (34,4%)
  • Молдова (34,2%)
  • Узбекистан (32,2%)
  • Болгарія (32,2%)
  • Азербайджан (32,0%)
  • Туркменістан (31,9%)
  • Латвія (31,7%)
  • Литва (30,5%).
Далі йде Росія (30,0%), Киргизстан (29,5%), Казахстан (29,5%), Словаччина (29,0%), Естонія (28,3%), Вірменія (28,2%), Румунія (27,6%), Албанія (27,2%), Чорногорія (26,6%) і Чехія (26,4%).

Вчені пояснили, що в 2016 році майже 40% смертей в Україні були пов'язані з неправильним харчуванням, зокрема, через дефіцит в раціоні цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також через високий рівень споживання солі.

Аналітики звинувачують національні кулінарні традиції і ритм життя. Українці вважають за краще жирну або багату вуглеводами їжу, часто їдять її на ходу або зовсім пропускають обіди і надолужують згаяне потім. Постійне зростання цін на продукти робить доступ до якісного харчування менш доступним.

Від нестачі грошей стрункішими жителі країни не стали: мінімум половина українців страждає від надмірної ваги, з якою пов'язано багато хвороб.

Також українці відрізняються від інших європейців тим, що віддають за їжу більше половини заробітку, адже вартість продуктів в середньому зросла на 20%. Таким чином, жителі країни змушені економити на власному здоров'ї: замість дорогого м'яса і овочів вони купують дешевші макарони, крупи і картоплю, а також шкідливі жири.

ІА "Вголос": НОВИНИ