Про це у коментарі «Вголосу» розповів український політик і громадський діяч Дмитра Корчинський.

«В чому полягає ідея громадянства? Та у тому, що держава, власне, складається з громадян, які несуть відповідальність за свої рішення та за захист держави. Вперше громадянство було впроваджене в грецьких полісах. Там усі громадяни одночасно являлись солдатами. Тобто вони захищали свою країну. Наприклад, Сократ, будучи відомим філософом, брав щит і йшов разом із іншими захищати Афіни від ворогів, – розповідає Дмитро Корчинський. –  А ці люди, які не несуть відповідальність і не захищають країну, є не громадянами, а підданими. І вони не повинні голосувати та брати участь у доленосних для країни рішеннях».

От саме зараз, на думку експерта, в України є чудова нагода відділити громадян від підданих. Зокрема люди, які залишились на окупованих територіях і виконують розпорядження ворога й підкоряються окупаційній адміністрації, автоматично потрапляють у категорію підданих. Вони не повинні мати право брати участь у виборах навіть після того, як ці території будуть звільнені. 

Також не громадянами мають бути люди, які ухилились від призову. Це піддані. Ті люди, які не пішли добровольцями і не допомагають фронту, тобто не беруть у тій чи іншій формі активну участь у захисті своєї країни, – також піддані.

«Якщо підрахувати, то бути громадянами і мати право голосувати можуть близько 300 тисяч людей, які не побоялись пролити кров за свою країну, не ухилились від призову. Ще стільки тих, хто брав участь у допомозі фронту. От вам уже 600 тисяч громадян з правом голосу, – зазначив Корчинський. – Тобто Україні потрібні чіткі об'єктивні бар'єри та критерії, згідно із якими людина має право називатись громадянином. З усіма правами та обов'язками».

А щодо підданих, то держава має піклуватись про них певною мірою. Але у жодному випадку не допускати до управління країною – ні як виборців, ні як чиновників.

Звичайно, за таких умов голосуватиме малий відсоток від населення. Але це, вважає експерт, тільки покращить якість голосування. Адже у часи, коли в Україні, наприклад, невелика кількість людей мала можливість формувати владу (як от за часів козацтва), то саме тоді у нас й були видатні політичні діячі, герої. А за нинішньої системи наші лідери схожі більше на офіціантів, ніж на вождів.  

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ