Так званий «будинок-унітаз», як його прозвали львів'яни через постмодерністську архітектуру, виставили на продаж. Власники очікують виручити трохи менш як 10 мільйонів доларів за саму будівлю, або ж корпоративні права на неї.

Історія найбільшого львівського «унітазу»

Забудову сучасної площі Міцкевича стартувала за мірками львівської історії не так і давно - наприкінці XIX сторіччя, під час бурхливого розвитку міста, яке тоді було столицею Королівства Галичини та Лодомерії - самоврядованої провінції у складі Австро-Угорської імперії. Саме на ділянці сучасної площі Міцкевича у 1851-у році громада міста зустрічала імператора Франца-Йосифа І під час його візиту до Львова. 


Площа, яка до 1904-го року мала назву «Фердинад-пляц», з огляду на вигідне розташування почала забудовуватись монументальними чиншовими кам'яницями з парадною архітектурою  фасадів. Серед них зокрема й сучасний готель «Жорж», який на початку минулого століття був одним з найбільш фешенебельних місць Львова. Цілком природно в цей ансамбль, який сформувався довкола монументу знаменитому польському письменнику Адама Міцкевича, виписувалися також кам'яниці за адресами Міцкевича 9 та 10. Їм вдалось пережити дві світові війни, повстання та революції, однак вони остаточно зникли за часів Незалежності України. 

Площа Міцкевича на початку XX сторіччя

 

У 1991 році пожежа знищила будинок під № 10, стався обвал будинку під № 9. 1996 року «Укрсоцбанк», власником якого був зять президента Леоніда Кучми, Віктор Пінчук, придбав у Львівської міської ради ділянку будинку № 10 за 25 000 доларів США для будівництва львівської філії «Укрсоцбанку». Протягом 1996—1998 років тривав двоетапний конкурс із кваліфікаційним відбором претендентів. 

Саме будівництво тривало в період між 1998 та 2005 роками, й попри значну тривалість, фінальний результат здійняв шквал обурення серед львів'ян.  Перш за все через безмасштабність будівлі банку до навколишньої архітектури, постмодерністський фасад та дешеві матеріали, використані у оздобленні. 

Саме тоді серед мешканців міста поширилась назва новобудови як «унітаз». 

Праворуч - будівля "Укрсоцбанку".

 

Важка доля «монстра на Міцкевича»  

Адреса Міцкевича 10 дійсно не стала «фартовою» для банку. Зауважимо, що саму будівлю «Укрсоцбанк» у 2017-у році продав ТОВ «Сі Бі Ель», яке перетворило її у бізнес-центр Mitskevich Plaza. Новий власник провів капітальну реконструкцію будівлі та планував здавати її в оренду для офісів IT-компаній. У 2019-у році оновлений БЦ відкрив двері для орендарів, втім останні 2 роки більша частина його приміщень пустували. Серед можливих причин називають зокрема й пандемію COVID-19. 

13 січня 2022-го року на платформі  «Прозорро. Продажі» з'явилась інформація про продаж колишньої будівлі банку. Як вказують автори оголошення, загальна площа 6-поверховго будинку становить 4574,8 м2 із паркінгом на 20 місць. Потенційним покупцям пропонують купити або саму будівлю, або корпоративні права на неї. Стартова вартість лоту становить 266 млн грн, а кінцевий термін подачі заявок на аукціон - 18 квітня 202-го року. 

За даними аналітичної системи YouControl, власниками ТОВ «Сі Бі Ель», якому зараз належить будівля банку,  є київські бізнесмени, брати Вячеслав та Олександр Константіновські.

Нагадаємо, як повідомляв "Вголос", холдинг “Фест” збудує новий готель у дворику старовинних кам'яниць на площі Ринок.

ІА "Вголос": НОВИНИ