Холдинг “Фест” збудує новий готель у дворику старовинних кам'яниць на площі Ринок.

Сьогодні, 9 серпня, ТзОВ “Кам’яниця Шимоновича” отримало дозвіл на реконструкцію житлового будинку, що знаходиться на площі Ринок 15-А, з надбудовою під апарт-готель. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет ЛМР.

Мовиться про будівництво на території архітектурної спадщини ЮНЕСКО.  У внутрішньому дворі кам’яниць на площі Ринок збираються відреконструювати житловий триповерховий будинок, який прибудований до наявної будівлі. Його відреставрують та прибудують ще два поверхи. Після будівництва планують облаштувати тут апарт-готель.

Фото: ЛМР

 

Про це на засіданні виконкому ЛМР також заявив депутат ЛМР від фракції «Європейська Солідарність» Олексій Різник. Зокрема, депутат наголоси на тому, що якщо це будівля історичного значення, то й вимоги до цього проєкту інші.

 

“В мене є питання до цього об'єкта. Історично так склалось, що це будівля є архітектурною спадщиною. Якщо є складова частина пам’ятки, то це вже не реконструкція, а реставрація і відповідно зовсім інші правила щодо цього об'єкта. Так, як цей проєкт не дає відповіді на це питання, хотів би звернутись до очільниці управління охорони історичного середовища ЛМР” - сказав депутат.

 

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко заявила, що тільки сусідня будівля є історичною спадщиною, а цей об’єкт не має пам’яткоохоронного статусу. Вона порушення не виявила та зазначила, що якщо не відновити цей будинок, то він завалиться. Очільницю управління підтримав й міський голова, аргументуючи тим, що вона має великий досвід у таких справах. 

 

«Чи є це пам’ятка чи не є? У рішенні, яким взято на облік пам’ятку, чітко написано «площа Ринок, 15». Формально адреса площа Ринок, 15-А не є пам’яткою. Щодо цінності цієї офіцини: вона була збудована орієнтовно наприкінці XIX – на початку ХХ століття, перед I Світовою війною була розібрана як аварійна, після війни у 20-х роках на цьому місці збудували те, що ми маємо зараз. Тобто це є забудова початку ХХ століття, яка зараз є у дуже поганому стані. Проведено ґрунтовні дослідження всіх цінних елементів – муру і стіни старої офіцини. Їх буде збережено, все решта, очевидно, у межах наявних габаритів треба реконструювати, бо ще трохи і цей будинок просто завалиться», – заявила Лілія Онищенко.

 

За даними системи You kontrol, ТзОВ “Кам’яниця Шимоновича” - фірма, яка займається нерухомістю. Існує з 2018 року і зареєстрована на площі Ринок, 15. Власником підприємства є ТОВ «Холдинг емоцій «!Фест», засновниками якого є Юрій Назарук, Андрій Худо і Дмитро Герасімов.

Нагадаємо, за адресою Площа Ринок, 15 розташована кам'яниця Шимоновича. Це пам'ятка архітектури XVI сторіччя, яка входить в зону історичної спадщини ЮНЕСКО. 

ІА "Вголос": НОВИНИ