У понеділок, 22 лютого, Міністерство охорони здоров'я України дало дозвіл на реєстрацію для екстреного медичного застосування вакцини від коронавірусу, розробленої британсько-шведською компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом.

Про це інформує МОЗ на своєму офіційному каналі у Telegram.

Слід зауважити, що сьогодні, 23 лютого, до аеропорту «Бориспіль» доставлять 500 тисяч доз  вакцини AstraZeneca/Oxford. Це буде перша вакцина, яку доставлять до України. Також незабаром мають прибути вакцини від COVID-19 ще двох виробників. Наразі Україна домовилася про закупівлю чотирьох препаратів від недуги: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Sinovac і Novavax.

Нагадаємо, що недавно Всесвітня організація охорони здоров'я дала дозвіл на екстрене застосування препарату AstraZeneca/Oxford. До України він надійде в рамках глобальної ініціативи COVAX, а також за окремим контрактом за державні кошти.

Що відомо про вакцину

  • 29 січня 2021 року Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) надало дозвіл на застосування вакцини AstraZeneca/Oxford.
  • Це третя вакцина, яку зареєстрували у Європейському Союзі. Перед цим затвердили препарат американсько-німецького концерну Pfizer/BioNTech та американський Moderna.
  • У низці європейських країн відмовилися робити щеплення цією вакциною людям віком понад 65 років.
  • Нещодавно ВООЗ рекомендувала використання вакцини AstraZeneca/Oxford людям віком понад 65 років.
  • Її виготовляють на заводі на Serum Institute в Індії під локальною торгівельною назвою Covishield.

Читайте більше новин на нашому сайті:

ІА "Вголос": НОВИНИ