1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву». Відтепер кожен дорослий, який хоче захистити свій дім від ворога, може цього навчитися, не полишаючи своєї домівки надовго. Хоча на Львівщині уже третій рік навчають бійців резерву військ територіальної оборони.

Про це «Вголосу» повідомив командир батальйону територіальної оборони Львова майор Олександр Кошель.

За його словами, львівський батальйон вже налічує понад сто осіб. А всього на Львівщині є сім таких батальйонів.

«Я багато разів чув від різних осіб: «Ось прийде сюди війна – я піду захищати свій дім». А як він його захистить, якщо не вміє? Куди він піде? Що буде робити? Ось для того ми й вчимо зараз резервістів, аби вони знали, куди йти та що робити», – говорить комбат.

Олександр Кошель розповідає, що навчання резервістів розпочали у 2018 році. Спочатку він запрошував знайомих. А зараз уже ті, що навчаються, приводять своїх знайомих.

Олександр Кошель

Вік львів’ян, які зголосилися до територіальної оборони, – від 40 років і старші. Всі – чоловіки. Хоча запрошують і жінок. Але чомусь вони не йдуть ще.

Щодо спеціальностей, то тут згуртувалися різні люди: актори, журналісти, бізнесмени та інші. Тобто це звичайні громадяни, які в мирні дні живуть своїм буденним життям. Але в разі загрози вмить перетворяться на потужне військо.

Після обов’язкової первинної підготовки резервісти проходять курси підвищення кваліфікації. І там вже їх поділяють на різні військові спеціальності: розвідники, водії, оператори безпілотних літальних апаратів та медики. І часом, спілкуючись у цивільному житті з бізнесменом чи начальником якоїсь фірми, можна навіть не здогадатися, що це розвідник-резервіст батальйону територіальної оборони.

«Так цікаво було спостерігати, коли резервісти прийшли на перше заняття. Вони майже нічого не вміли, але палали бажанням навчитися. А вже минулого року проводили змагання на найкращий стрілецький взвод територіальної оборони. Звичайні резервісти взяли участь у цих змаганнях. І Львів зайняв друге місце серед восьми областей», – хвалиться комбат досягненнями своїх підопічних.

Вчать резервістів стріляти з автомата та пістолета. Торік почали ще навчати роботи з кулеметом «Максим». А цього року в планах – навчити працювати з мінометами, гранатометами та протитанковими засобами.

Олександр Кошель
Резервістів вчать бути медиками, стрільцями та мінерами

Олександр Кошель зауважив, що ніхто не заганяє резервістів на заняття силою. Адже це дорослі особи, які самі вирішили вчитися. Тому вони вишукують час і можливості для цих навчань. Проте в батальйоні завжди розуміють: якщо резервіст із поважних причин пропустив навчання цього місяця, то надолужить його наступного. Він зізнався, що готовий навчати навіть тих осіб, яким відмовила військово-медична комісія за станом здоров’я. Адже бійці територіальної оборони не бігають марш-кидки з повним обмундируванням та зброєю. А ось правильно накласти медичну пов’язку чи надати іншу медичну допомогу варто вміти кожному.

Олександр Кошель
Кожен, хто хоче захистити свій дім від ворога, може навчитися це робити

Він нагадав, що у 2014 році дуже багато бійців гинули саме тому, що не вміли і не знали, що робити.

Олександр Кошель має бойовий досвід з початку російсько-української війни. І стверджує, що війна в місті розпочнеться не одного дня, коли на вулицях Львова з’являться російські війська. Спочатку, за його словами, створюють незаконні збройні формування всередині міста та нелегально перевозять зброю. Ці особи очікують команди, аби проводити диверсії у місті. І саме війська територіальної оборони покликані не допустити цього.

Відповіді на типові запитання від комбата Олександра Кошеля

Хто може стати резервістом батальйону територіальної оборони?

Жінки та чоловіки віком від 18 до 60 років, які мешкають в цьому населеному пункті (у нашому випадку – у Львові), є громадянами України і хочуть навчитися обороняти свій дім.

Як стати резервістом батальйону територіальної оборони?

Треба звернутися до районного центру комплектування та соціальної підтримки (РТЦК та СП) за місцем реєстрації, де вам підкажуть усі подальші дії. У Львові за адресою: м. Львів, вул. І. Франка, 25, або за номером телефону: +38 (096) 080-69-87.

Як навчають резервістів?

Раз на місяць, до прикладу, в п’ятницю, групу резервістів скликають на одноденні збори. Група виїжджає на полігон, де навчається і тренується протягом дня. Наступне навчання – наступного місяця.

Чого навчають резервістів?

Резервісти вчаться надавати медичну допомогу, володіти стрілецькою зброєю, а також кулеметом, розміновувати й не потрапляти в мінні пастки.

Чи їздять резервісти на тривалі військові збори?

Так, раз в рік, після проходження первинної підготовки, резервіста можуть викликати через військкомат на місячні збори. І вже там їх вчать на розвідників, медиків чи інші спеціальності.

Чи треба платити за навчання?

Ні, резервіст не оплачує, коли його вчать. Понад те, коли його викликають на збори, то держава йому виплачує певну зарплату. Окрім того, резервіст отримує сертифікат за натовськими стандартами.

Хто навчає резервістів?

Резервістів вчать за натовськими стандартами інструктори з бойовим досвідом.

Чи видадуть резервістам зброю, аби вони її тримали вдома?

Ні, зброї тримати вдома резервістам не дозволять. Звісно, окрім тих, хто має іменну зброю. А ось у разі введення воєнного стану резервісти повинні прибути до місця розташування батальйону і вже там отримати зброю. Зате військову форму, зимову та літню, видадуть і її можна зберігати вдома.

Чи можуть резервіста батальйону територіальної оборони під час воєнного стану викликати в іншу область?

Ні. Його для того навчають саме тут, аби він виконував свій військовий обов’язок біля свого дому.

Що буде робити боєць підрозділу територіальної оборони під час оголошення воєнного стану?

Буде охороняти важливі стратегічні об’єкти, як-от мости, тунелі, водозабори, заводи та інше. А також стояти на блокпостах та вести бої у місті.  

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», до бійців. які захищають Україну на передовій, приходив Миколай зі Львова. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ