Отець В'ячеслав Борок до липня цього року служив настоятелем римо-католицької парафії в прикордонному з Росією містечку Россони, що у Вітебській області. Зараз же ксьондз вимушений переховуватись у Польщі. В інтерв'ю ЗМІ він розповів про політичні переслідування у Білорусі та абсолютно ірраціональну жорстокість, яку режим самопроголошеного президента Лукашенка виявляє стосовно власних громадян.

Як повідомляє espreso.tv про це священнослужитель розповів журналістам забороненого у Білорусі телеканалу Belsat. Це єдиний незалежний телеканал з мовленням білоруською мовою, який наразі базується у Варшаві.

  • З минулого року сайт телеканалу заблоковано на території Білорусі, а в лютому 2021-го двоє журналісток Belsat отримали два роки позбавлення волі. Це був вирок за трансляцію акції пам'яті художника Романа Бондаренка, якого забили до смерті в центральному райвідділку білоруської столиці. 

Каятися не може лише Сатана

Під час інтерв'ю отець В'ячеслав заявив, що як і кожна людина, Лукашенко має шанс покаятися і отримати прощення за свої гріхи. Однак шанси побачити таке каяття наразі відверто сумнівні. 

"Знаєте, кожна людина – лише людина. Я не кажу, що потрібно демонізувати людську особистість. Жодна людина, як би огидно вона себе поводила, не може у своєму злі прирівнюватися до рівня Сатани. То чи може він покаятися? Теоретично - так. Хай кається. Але тут немає такого, що якщо покається цей - буде йому таке епітимія, а якщо той - така. Так воно не буває. Покаяння - це, перш за все, дар Божий, а не лише вільна воля людини", - говорить ксьондз Борок.

Власне, з огляду на відсутність цієї волі священник порівняв авторитарний режим Лукашенка, відомий показовою жорстокістю і боротьбі з незгодними, з владою Сатани. 

"Люцифер, янгол світла - чи може він покаятися? Ні, Сатана не може покаятися.....   Влада Сатани у Білорусі сьогодні є очевидною. Влада темряви та зла", - закцентував отець.

  • Нагадаємо, як писав "Вголос", у Раді безпеки Білорусі звинуватили Україну у «недружніх відносинах» через нібито зосередження військ на українсько-білоруському кордоні та пригрозили Києву можливим «локальним конфліктом».

 

«Перегорнути сторінку» не вдасться 


В'ячеслав Борок відповідаючи на питання про можливий діалог з режимом Лукашенко, висловив сумніви як у його можливості, так власне і в доцільності. Як підкреслив священник, суспільство та влада у Білорусі наразі говорять різними мовами. 

«Якщо хтось думає, що сьогоднішній режим зрозуміє іншу мову, а не ту, якою він користується, це помиляється. А режим, розмовляючи з народом, використовує мову насилля і насильства», - мовить отець В'ячеслав.

Він додав, що не закликає до насильства, проте слід розуміти, що говорити з самопроголошеним президентом можна лише з позиції сили, яка полягає у принциповості та незламності протесту. Адже так чи інакше, після всього, що відбулось, просто перегорнути сторінку та жити далі більше неможливо. 

"А пропозиція «перегорнемо сторінку» – це буде шлях у нікуди. Бо скільки сторінок уже перегорнуто в Білорусі? І після кожного перевороту певних висновків не робилося – тому повторювалися. Оскільки ми не заплатили за репресії 1930-х років, то репресії 20-го століття повторюються і сьогодні", - підкреслив священник. 

Довідка: Цікавий факт - храм, настоятелем якого до початку переслідувань був отець В'ячеслав Барок, названо на честь українського святого. Костел святого Йосафата Кунцевича в Россонах було збудовано у 2010-у році, в рамках відновлення структур католицької церкви у Білорусі. 

18 вересня 2010-го року його освятив римо-католицький єпископ Вітебська на честь Йосафата Кунцевича - українського греко-католицького митрополита XVII сторіччя, який прийняв мученицьку смерть за віру у місті Полоцьк, на території сучасної Білорусі. 


Костел святого Йосафата Кунцевича в Россонах

Читайте також:


 

.

ІА "Вголос": НОВИНИ