Село Малехів стало частиною Львова минулого року, в рамках реформи децентралізації та утворення Львівської міської територіальної громади. Проте не минуло ще й року, як громада села відчайдушно намагається повернути самостійність через суд. Чому селяни не спішать ставати львів'янами та прагнуть будь-що уникнути приєднання до столиці Галичини? Про це у публікації «Вголос».

Нагадаємо, малехівська громада вже виграла судовий процес щодо скасування рішення уряду про приєднання до Львова. Станом на зараз в суді розглядають інший позов по Малехову, за наслідками якого у всьому Львові можуть оголосити перевибори місцевої ради та міського голови. Детальніше про це у матеріалі «Вголос». 

Обіцянка - цяцянка, а дурневі радість

За словами колишнього голови Малехівської сільської ради Володимира Сеньковського, який власне і подав позов про визнання виборів не дійсними, влада Львова раз за разом не виконувала свої зобов'язання перед селом, які були дані як компенсація за розташоване неподалік сумнозвісне Грибовицьке сміттєзвалище.

"З 2007-го року нам обіцяли інвестувати кошти з міського бюджету на школу, дитсадок, водопровід та каналізацію. Зробили лише водопровід, і то, співфінансування з боку Львова було на 50%. Вся інша інфраструктура, яка з'явилась у селі за ці роки, це було коштом нашого бюджету. Бюджет Малехова був близько 100 млн грн, а що зараз, які кошти вкладають в село?", - говорить Сеньковський.

Мотивацію мешканців Малехова жити самостійною громадою можна зрозуміти, якщо поїхати до найближчого львівського району. 

«Подивіться на Збоїща, в якому стані вулиці і весь той район», - емоційно радить колишній сільський голова.

 

Вулиця Космічна у львівському районі Збоїща.
Вулиця Космічна у львівському районі Збоїща.

 

З огляду на львівські борги та наявність у Львова ряду болючих проблем (будівництво сміттєпереробного заводу. потреба реконструкції очисних споруд, тощо), інтереси приєднаних громад просто ніхто не помітить. Нагадаємо, «Вголос» писав про те, що через потужне кредитне навантаження та борги за реконструкції вулиць Львів опинився перед бюджетною кризою.

Крім того, Сеньковський акцентував на ряді досі не вирішених проблем, які утворились в селі через багаторічну роботу Грибовицького сміттєзвалища, і які зобов'язана була вирішити Львівська влада. 

Як і чимало інших співрозмовників редакції, колишній голова Малехова зауважив, що на відміну від Львова у сусідніх Івано-Франківську та Тернополі відбувся реальний діалог між центром та приєднаними громадами. Міські голови виїжджали у навколишні села, безпосередньо спілкувались з людьми та давали чітке розуміння подальших планів щодо розвитку всієї громади.

За словами Володимира Сеньковського у Малехові був схід села, який ухвалив його приєднання до Мурованської ОТГ, проте це рішення не взяли до уваги у Києві.

Нагадаємо, «Вголос» писав про те, як живуть та почувають себе мешканці громад, приєднаних до Львова у 2020-у році 

ІА "Вголос": НОВИНИ