Чому ЄБРР переобрав для Львова генерального підрядника, що будуватиме сміттєпереробний комплекс у місті, та хто цьому посприяв

У Львові роками обіцяють збудувати сміттєпереробний завод. Особлива потреба в ньому виникла після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Тоді, унаслідок катастрофи, загинуло троє пожежників, які намагалися ліквідувати загоряння на полігоні, а також зник безвісти працівник ЛКП «Збиранка». Як наслідок – Львів опинився у тенетах сміттєвої блокади, коли просто не було куди збувати побутові відходи.

Тоді у Ратуші остаточно вирішили: треба будувати завод! Здавалося б, уже визначено і місце під майбутній комплекс, і компанія, що його зводитиме, аж раптом процес сповільнився. Zмови з’ясували причини цього.

Жовтень 2020 року. Після тривалих організаційних процесів Львів нарешті визначився із генеральним підрядником будівництва сміттєпереробного комплексу. Це нідерландсько-литовський консорціум у складі компаній «Waste Treatment Technologies Netherlands B.V» та «Axis». Саме він переміг у тендері від ЄБРР з реалізації проєкту. В минулому ці фірми вже виконали кілька спільних успішних і потужних проєктів у Великій Британії, Італії та Литві.

Свої послуги для Львова консорціум оцінив у 35,5 мільйонів євро.

«Рішення є. Ми на сьогоднішній день уже зробили весь комплекс підготовчих робіт, а це дуже вартісний об’єм – інженерії, мережі, вирівнювання території, плюс ми поставили станцію по компостуванню. Тому приступаємо до роботи. Згідно угоди час будівництва орієнтовно до 24 місяців».

Так міський голова Львова Андрій Садовий звітував про важливу для міста подію за три дні до місцевих виборів у жовтні 2020 року. А вже за кілька тижнів офіційна делегація генерального підрядника прибула до Львова на урочисте підписання контракту. Тоді закордонні гості ще не здогадувалися, що насправді підписувати угоду з ними ніхто не збирається.

«Це комерційна таємниця. Нічого не показували, які тендери проходили, які відбори, які умови були виставлені. Тобто, про це ми дізналися із засобів масової інформації», – дивується голова фракції «Голос» у Львівській міській раді Віталій Троць.

Щойно іноземні гості залишили місто, до Львова прибула нова делегація – представників іншого учасника тендеру на будівництво заводу – польської компанії Control Process S.A. Цей приїзд виглядав дивним, бо фірма вже програла конкурс нідерландсько-литовському консорціуму, а сам візит відбувався у режимі інкогніто.

«Нам не надають документів для ознайомлення. Нам не давали ні проєкту на будівництво заводу, ні договору з ЄБРР, і думаю, що цей нам теж не нададуть», – припускає громадська активістка Мар’яна Куц.

Із власних джерел Zмови дізналися, що польська делегація зупинялася у готелі «Атлас».

У готелі на першому поверсі розміщений ресторан європейської кухні «Шкоцька», що у перекладі з польської означає «шотландське кафе». У міжвоєнний період це було улюблене місце львівських математиків, де вони обговорювали свої теорії і робили записи задач. Саме тут науковець Стефан Банах вирішив одну зі своїх видатних формул, за що кухар, як нагороду, подарував йому живого гусака. З того часу птиця вважається символом закладу.

Тож для польських гостей це місце доволі знакове і, схоже, найбільш вдале для важливих переговорів: тихе, спокійне, без зайвих очей. Вирішальна зустріч для Львова відбувалася за столиком у кутку зали біля сходів.

На ексклюзивних кадрах, які Zмови  тримали у своє розпорядження, чоловік зліва – заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків. Навпроти нього – очільник польської фірми Control Process S.A. Томаш Вятр. За склянкою віскі вони, схоже, уклали вигідну для обох угоду.

І, здається, настільки вдалу, що польський делегат не втримується у вираженні своїх емоцій, виголошуючи: «І бендже, курва, зає…іщє».  

 

Незабаром після цього роль Васьківа у міській раді змінилася. Він став позаштатним радником міського голови. Zмови звернулися до нього по коментар, щоб дізнатися, навіщо він зустрічався із учасником тендеру, коли переможець уже був обраний, та що означає зміна його посади.

Пан Васьків на дзвінок відповів, утім сказав, що не чує журналістів через поганий зв’язок. Тож розмова не вдалася.

Після тієї зустрічі минуло 9 місяців, і в липні цього року у Львові назвали ім’я нового підрядника будівництва сміттєпереробного комплексу. Ним стала саме польська Control Process S.A.

 «Це фактично дві рівноцінні компанії. Просто там в кінцевому випадку виникло питання ціни. Банк побачив ситуацію, що поляки дали меншу ціну, ніж консорціум литовсько-голландський», – аргументував таке рішення мер Львова Андрій Садовий.

Але це не правда. Навпаки, Control Process S.A погодилася збудувати завод у Львові за 37 мільйонів євро. Це на 1,5 мільйони більше, ніж у нідерландсько-литовського консорціуму.  І загалом – найвища сума з усіх запропонованих на тендері.

«Це питання банку. Тому що під час тих тендерних процедур було дуже багато зауваг, і банк напевно, не знаю, рази 3-4 збирався і в кінцевому випадку ми прийняли рішення, яке акцептоване Е-банком. Бачите, тут є законодавство Європейського Союзу», – знову знайшов пояснення Андрій Садовий.

Окрім того, виявляється новий переможець не має досвіду будівництва сміттєпереробних комплексів такої потужності, яка необхідна Львову. Це переробка 240 тисяч тон відходів на рік. Досі Control Process будувала заводи з можливістю переробки всього лиш 50-90 тисяч тон сміття. Ба більше, вона не має власної технології будівництва таких комплексів, бо, всі проекти з її портфоліо, здійснювалися винятково з допомогою німецької компанії “Egersmann”, яка, до слова, теж брала участь у тендері. То ж як польська фірма збирається виконати свої зобов’язання?

«Та які проблеми? Якщо гроші є, то збудувати не складно. Тим більше експерти нас запевнили, що компанія відповідає всім вимогам до можливості збудувати такий комплекс», – випромінює незрозумілий оптимізм Андрій Садовий.

У компанії Waste Treatment Technologies Netherlands B.V, що входить до нідерландсько-литовського консорціуму, у листуванні зі Zмовами повідомили: зміна рішення ЄБРР їх обурила.

ЦИТАТА: Ми можемо запевнити, що це дивна ситуація і нам не подобається те, що там відбувається. З найкращими побажаннями, Джерон ван дер Марк – представник WASTE TREATMENT TECHNOLOGIES NETHERLANDS B.V).

 

Понад те, зустріч у ресторані «Шкоцька» польського представника із чиновником міської ради, що передувала підписанню контракту, є порушенням положень ЄБРР щодо проведення тендерних закупівель:

ЦИТАТА: Будь-яка спроба учасника вплинути на рішення замовника під час оцінки пропозицій учасників перед укладанням контракту у другому етапі тендеру, може призвести до відхилення його участі. Від моменту початку другого етапу тендеру до моменту укладання контракту з учасником, якщо будь-який учасник бажає зв’язатися із замовником з будь-якого питання, пов’язаного із тендерним процесом, він повинен зробити це у письмовій формі.

Це означає, що будь-яка зустріч учасника із замовником після подання цінових пропозицій і до присудження контракту вважається спробою вплинути на хід оцінювання. Такою саме можна вважати і ту, що відбулася у ресторані «Шкоцька» 5 листопада 2020 року. А переможця тендеру ЄБРР оголосило лише у липні 2021-го. За регламентом Європейського банку реконструкції та розвитку, цю компанію мали би дискваліфікувати. Однак цього не сталося.

 «Варто звернути увагу, що виконавчі структури Львівської міської ради чомусь вирішили не комунікувати публічно про раптову зупинку договору з консорціумом іноземних компаній і швидкої зміни генерального підрядника виконання робіт», – коментує ситуацію юрист Юрій Танасійчук.

Майже одразу після тієї зустрічі, посаду керівника ЛКП «Зелене місто», що безпосередньо займається питаннями сміттєпереробного заводу, залишив Святослав Євтушенко. Замість нього призначили Тараса Калужного, який раніше відповідав за фінанси та закупівлі цього комунального підприємства.

 

Та найцікавіше те, що до того, як потрапити сюди на роботу, Калужний два роки займався маркетингом та підготовкою тендерної документації у польській компанії Control Process S.A. Саме тієї, яку несподівано обрали для будівництва сміттєпереробного комплексу. «Вголос» писав про це одразу після призначення новоспеченого чиновника. 

«Правоохоронні органи мають можливість відкрити кримінальні провадження, встановити, чи був справді намір будувати сміттєпереробний завод. Якщо був, то яким чином використовувались там переговорні процедури для відбору певних учасників. Чому відбулась зміна керівника? Була в цьому змова чи не була, який представляє одного з учасників», – говорить Юрій Танасійчук.

Власні джерела повідомили Zмовам, що під час зустрічі у ресторані учасники обумовили розмір хабара, який мала заплатити польська сторона за зміну генерального підрядника будівництва. Чи справді це так – нехай встановлюють правоохоронні органи, яким проєкт передасть усі наявні матеріали.

Водночас на цьому розслідування не завершується, бо ситуація навколо сміттєперероьного комплексу змусила зазирнути в нетрі ЛКП «Зелене місто». Але про це вже у другій частині розслідування.

Zмови



 

ІА "Вголос": НОВИНИ