За оцінками вчених, близько 70 відсотків пацієнтів серед характерних симптомів COVID-19 називають втрату нюху, яка виявляється, як правило, на самих ранніх стадіях захворювання. У міру одужання запахи більшості повертаються, але приблизно кожен п'ятий продовжує відчувати проблеми ще місяць або два. Вчені намагаються знайти ліки, а також розробляють спеціальні методики «навчання запахів».

При вірусних інфекціях втрата нюху не така вже й рідкість. Є дані, що, крім SARS-CoV-2, на це здатні інші коронавіруси людини, риновіруси, віруси грипу і Епштейна-Барр.

При лікуванні постінфекційної нюхової дисфункції, викликаної іншими вірусами: системні та місцеві стероїди, протизапальні назальні спреї, цитрат натрію і нестероїдні пероральні препарати - вітаміни і антиоксиданти. А також немедикаментозні методи, зокрема нюхові тренування.

Масштабне дослідження європейських учених в трьох університетських клініках Бельгії показало, що при втраті нюху, пов'язаної з COVID-19, найбільш ефективні цитрат натрію і тренування, а ось назальний спрей, пероральні стероїди або зрошення носа не допомагають. Можливо, відзначають автори цієї роботи, механізм аносмія - повної втрати нюху - при коронавірусної інфекції особливий.

Цитрат натрію непогано зарекомендував себе при лікуванні нюхової дисфункції, викликаної вірусом грипу. Автори гіпотези провели клінічне дослідження цитрату натрію в ковідних хворих і отримали позитивні результати.

Читайте більше актуальних новин про здоров’я на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ