Стиль життя львівських чиновників доби правління Андрія Садового давно став «впізнаваним» серед львів’ян через низку скандалів. Захмарні премії та корупційні оборудки в коридорах Ратуші нікого не дивують – лише зовсім нещодавно адміністрація міського голови палко захищала колишнього директора «Львівелектротранс» Андрія Свищо. Якого підозрюють у розтраті понад 1 млн грн бюджетних коштів. Як живе одна з найбільш «непомітних» соратниць Садового, керуюча справами Виконкомом ЛМР Наталія Алексеєва? Про це у матеріалі.

Who is пані Алексеєва

Наталія Алексеєва народилась 27 жовтня 1978-го року. Закінчила середню школу №76 (нині - Ліцей міжнародних відносин ім. Василя Стуса). З 1995-го по 2000-й рік вона здобувала вищу юридичну освіту в ЛНУ ім. І. Франка. Після чого почала стрімкий кар’єрний ріст.

З серпня 2001-го по січень 2006-го року вона працювала старшим юридичним консультантом у ВАТ “Львівська Тютюнова Фабрика”, а в 2003-у році, у віці 25 років стала за сумісництвом директоркою ТзОВ “Інтер-Табак”. За даними системи YouControl ця фірма була зареєстрована у Львові у 1998-у році, але від 2015-го року перебуває у стані припинення та не здійснює діяльність. Займалась вона, як не важко здогадатись з назви, роздрібною та гуртовою торгівлею тютюновими виробами. Директоркою за сумісництвом Наталія Алексеєва пробула до липня 2006-го року.

Цікаво, що підприємець Ігор Максимчук, який вказаний у системі як керівник підприємства, водночас є засновним або керівником цілої низки підприємств, які перебувають у стані припинення.


Гарячий привіт з Сейшел

Водночас з лютого по вересень 2006-го року вона працювала старшим юридичним консультантом  ІП “Західна індустріальна компанія”. За даними системи YouControl, компанія зареєстрована у Винниках з 20 вересня 2004-го року та займається серед всього іншого ще й торгівлею тютюновими виробами. Цікаво, що її 100 відсотковим власником є фірма “РІММІНГТОН ХОЛДІНГ КОРПОРЕЙШН”, зареєстрована на Сейшелах, а кінцевим бенефіціаром вказано громадянина Іспанії, пана Крістофера Алексанжра Росіенка де Інгуза, що проживає у Мадриді.


Водночас сліди цієї компанії ведуть від західного кордону до східного. Її керівником вказано львів’янина Сергія Юрієвича Зиму. Він же очолює й іншу фірму, що займається торгівлею тютюном, а саме ТЗОВ “БТК УКРАЇНА”, засновником якого є російський громадянин Володимир Казакович, зареєстрований у місті П'ятигорську. Останнього можна назвати справжнім “генієм”, адже проживаючи в Росії він встиг створити ряд компаній на території України, і понад те, як ФОП зміг отримати ліцензію на надання послуг таксі у Ялті ще до російської окупації. Можемо припустити, що таксуванням він займався у вільний час.

На службу рідному місту та меру

Та наприкінці 2006-го року Наталія Алексеєва раптово йде з тютюнового бізнесу, де у молодому віці встигла збудувати не аби яку кар’єру. З вересня 2006-го року, після приходу у березні до влади у Львові міського голови Андрія Садового, вона переходить на роботу в органи ЛМР, де і працює подосі. Почавши з посади головного спеціаліста управління “Секретаріат Ради”, вже наступного року вона очолила експертно-аналітичний відділ цього управління, а з серпня 2009-го року стала заступницею керівника “Секретаріату ради”.

Паузою у роботі на благо рідного Львова для Наталії Алексеєвої був період з вересня 2016-го по липень 2019-го року. В цей час вона працювала в апараті Верховної Ради України на політичну партія «Об'єднання» Самопоміч", очолював яку міський голова Львова Андрій Садовий. На партійній роботі Наталія Алексеєва була помічницею тодішнього нардепа від Самопомочі Любомира Зубача, при чому як на громадських засадах, так і на підставі трудового договору.  Крім того, вона очолила  управління правового аналізу та нормопроєктування Юридичного департаменту партії.

Після розгромного програшу “Самопомочі” на парламентських виборах 2019-го року, де політична сила отримала трохи більш як 1% голосів виборців, Наталія Алексеєва завершила парламентську кар’єру, проте довго без роботи не сиділи. Надалі починається її карколомний зліт в структурах виконавчої влади Львова, де за неповні 2 роки вони встигла побувати очільницею одразу кількох установ.

З 4 листопада 2019-го року по 15 січня 2020-го вона очолювала таку структуру як відділ обліку та контролю за вивезенням відходів управління оперативного поводження з відходами департаменту з питань поводження з відходами. Нагадаємо, ЗМІ неодноразово писали про те, як у Львові відбувається і облік, і контроль вивезення відходів.


Люблячий шеф

Зауважимо, що її колишній шеф Любомир Зубач після того, як не зміг переобратись 2019-го року до Верховної Ради, повернувся до Львова, де відтоді працює заступником міського голови з містобудування, а також опікується розвитком Львівської агломерації. Тож виглядає цілком закономірно, що Наталію Алексеєву в лютому 2020-го призначено на посаду заступника директора департаменту містобудування  Львівської міської ради. Втім, попрацювала вона там недовго.

Впродовж минулого року жінка встигає побути також очільницею департаменту міської агломерації (є у Львові і такий), а з 9-го лютого 2021-го року Наталія Алексеєва обіймає посаду керуючою справами Виконкому. Вона замінила на цій посаді Марту Литвинюк, яка 10 років працювала під керівництвом Андрія Садового.

Зауважимо, стрімкий кар’єрний злет Наталії Алексеєвої у Львівській міській раді розпочався саме після спільної роботи з Любомиром Зубачем, одним з найближчих соратників львівського мера. Після роботи помічницею Зубача у час його депутатства жінка після повернення до ЛМР одним за одним очолила кілька департаментів, які зокрема перебувають у «сфері відповідальності» Зубача. За чутками, стосунки між Любомиром Зубачем та Наталією Алексеєвою мають більше, ніж робочих характер, і саме особисті почуття соратника Садового посприяли кар’єрному зростанню молодої юристки. Втім, наразі це лише чутки.


Зовсім без заощаджень

У декларації за минулий рік Наталія Алексеєва вказала наступну інформацію. Її родина складається з чоловіка Василя, доньки Анастасії та сина Володимира. Чиновниця володіє квартирою площею 70 кв. м у Львові, а її чоловік має у власності 25% квартири площею 71,4 кв. м. Керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради не володіє автомобілями та іншим рухомим майном. Водночас у власності її чоловіка перебуває автомобіль Мазда 323 Комбі-В,  1999 року випуску та два мопеди: Triumph BONNEVILLE T120 (рік випуску: 2019) і BMW K1200GT (рік випуску: 2007).

Зарплата Алєксєєвої за основним місцем праці у 2020 році становила 6,296 тис. гривень і 538,385 тис. гривень, гонорари – 2,4 тис. гривень. Чоловік чиновниці від заняття підприємницькою діяльністю отримав 918,698 тис. гривень доходу. У сім’ї зовсім нема грошових заощаджень. Кошти відсутні, як готівкою, так і на депозитах.


Плата за роботу, чи особисту відданість?

Останній пункт викликає подив з огляду на щедрі преміювання, якими Андрій Садовий обдаровує своїх підлеглих з міського бюджету. Зокрема, у серпні 2021-го керуючій справами виконкому Львівської міськради Наталії Алєксєєвій нарахували 68 411,54 грн заробітної плати. Серед них 15 742,86 грн це надбавка за високі досягнення у праці, а 29 272 грн - премії. Втім, це вже не вперше за цей рік. Так, в березні їй нарахували  45 797,61 грн заробітної плати, з якої 19 600 грн - премії. У квітні з міського бюджету вона отримала 102 113,51 грн заробітної плати, з якої майже 80 тисяч - це премії.

З 70 417,78 грн заробітної плати у травні 2021-го року Наталія Алексеєва отримала 42 тисячі у вигляді премій. Та найбільше фінансового щастя Наталія Алексеєва отримала цьогоріч влітку. У червні цього року керуючій справами виконкому Львівської міськради Наталії Алєксєєвій нарахували 168 390,35 грн заробітної плати. З них понад 130 тисяч грн - це премії. Зауважимо, мова йде перш за все про премії, які одноосібно призначає міський голова Львова Андрій Садовий. Тобто в посадовий оклад вони не входять.

Варто зазначити, що  серпні 2020 року, через розголос, спричинений високими зарплатами його заступників, Садовий повідомив, що до кінця карантину премії всім його заступникам та йому самому не нараховуватимуть. Це відбулось напередодні місцевих виборів 2020-го року.

Як бачимо, ця обіцянка Андрія Садового перебуває на тій же стадії реалізації, що і будівництво сміттєпереробного заводу чи впровадження у Львові е-квитка.


ІА "Вголос": НОВИНИ