Відсьогодні у Львові запрацювали ялинкові базари.

Львівський виконком виділив 18 майданчиків, на яких офіційно можна продавати і купувати хвойні дерева.

Де продають ялинки

Так, у Галицькому районі ялинки можна буде придбати на майданчику по вулиці Волоській, коло Стрийського базару.

У Залізничному районі  на вулиці Патона, 4/1, Петлюри, 11 (біля ринку ТзОВ “Любінське сяйво“) та  Широкій – вул. Я. Гніздовського (біля ринку ТзОВ “Ярмарок“).

У Личаківському районі  на вулиці Солодовій, 4 (біля ринку ТзОВ “Дари Львівщини“) та Поліській, 2 (біля ринку ТзОВ “Галицьке перехрестя“)

У Сихівському районі по вулиці Сихівська, 16-А (біля ТзОВ “Замок“) та на проспекті Червоної Калини, 36-40.

У Франківському районі по вулиці Княгині Ольги, 112 (біля ТзОВ “Провесінь Ю. М. М.“), на Науковій 29-А (біля ТзОВ “Фест-Вест“ ЛТД) та по вулиці Володимира Великого, 59-В.

Найбільше майданчиків для продажу новорічно-різдвяних ялинок виділено у Шевченківському районі.

Це: по вулиці Величковського, 8, Гайдамацька, 9-А (біля ТЦ “Володар“), Гетьмана І. Мазепи, 11 – вул. Пилипа Орлика (навпроти ринку ТзОВ “Тополя-1“), Грінченка, 4-Б (біля ринку ПП “Холм“),  Миколайчука, 8 (біля ринку ТзОВ “Фірма “Світлиця-3“), Шевченка, 360-364 (біля ринку ФГ “Ярослава“) та на проспекті Чорновола, 67-А (біля ринку ТзОВ “Старий лицар“ ЛТД).

Працюватимуть ялинкові базари до 6 січня 2022 року.

Всі інші місця, де продаватимуть ялинки, будуть вважатися стихійними й поліція має повне право вилучати дерева у продавців та штрафувати їх.

Покарання для крадіїв зелених красунь

Окрім того, вилучатимуть і ті дерева, які не матимуть спеціальної бірки, яка посвідчує, що ялинку виростили у лісгоспі спеціально для того аби продати під час новорічно-різдвяних свят та що її легально придбали.  

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 року №665 за зрубані ялинки, добуті незаконним шляхом, штрафи диференціюються залежно від товщини стовбура зрубаного дерева.

Якщо діаметр стовбура дерева до 10 см, то доведеться сплатити 545 грн, від 10 до 14 см – 960 грн, від 14 см – 2465 грн.

Крім того, ялинкові браконьєри будуть змушені сплатити адміністративні штрафи у розмірі від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожне дерево (510 -1020 грн).

Скільки коштує ялинка

Цьогоріч ціни на новорічно-різдвяні красуні починаються від ста гривень за метрову ялинку. І до 400-800 гривень за деревце висотою у чотири метри.

Щоправда, ціни, якими оперує «Вголос», надані лісовими господарствами. І у кожному господарстві вони різняться.

ялинки

Так, у Бібрському лісовому господарстві найменшу ялинку, висотою від одного метра, можна придбати і за 75 гривень. У Самбірському таку ялицю оцінили у 150 гривень, а сосну – у 90 гривень. А у Старосамбірському ялицю можна купити за 169 гривень, а сосну чи смереку – за 149 гривень.

Окрім того, лісові господарства пропонують гуртові ціни для тих покупців, які готові придбати відразу сто ялинок.

Також лісові господарства продають і новорічні з букети з трьох чи п’яти гілок, вартість яких коливається в межах 50-60 гривень.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у львівському парку хвойні дерева закрити ґратами аби захистити від крадіїв.

Також пожежники просять не нехтувати правилами протипожежної безпеки обираючи та встановлюючи ялинку вдома.

Окрім того, можна придбати ялинку в горщику та навесні висадити її коло свого будинку.

ІА "Вголос": НОВИНИ