69 осіб загинуло та 79 травмувалося протягом року під час пожеж у Львівській області.

Про це сьогодні, 8 грудня, під час брифінгу повідомив заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Оношко.

За його словами, всього протягом року в області було 3692 пожежа.

Олександр Оношко зауважив, що найчастіше причиною пожеж стає несправна проводка або електроприлади, які працюють та залишені без нагляду.

Також надзвичайники застерігають від нехтування правилами пожежної безпеки напередодні новорічно-різдвяних свят. До прикладу, за словами заступника начальника ГУ ДСНС у Львівській області, бенгальські вогні, якщо їх запалювати правильно, не є небезпечними. Але якщо їх запалювати коло ялинки або коло легкозаймистих речовин, то можуть стати причиною пожежі.

Він також радить купувати якісні гірлянди вітчизняного виробника, а не дешеві китайські, які можуть викликати коротке замикання.

«Якщо ж ялинка все-таки загорілася, то викликайте пожежників. А поки ми приїдемо, то спробуйте підручними засобами її загасити. Якщо маєте вогнегасника, то використайте його. Якщо нема – тікайте у безпечну зону», - каже Олександр Оношко.

При цьому, за його словами, найкраще пригнутися, тому що дим підіймається догори. А також знеструмити помешкання за допомогою рубильника.

Також рятувальники радять звернути увагу на так звану «горючість» ялинки.

«Штучні ялинки є різними за горючістю. Є виготовлені з матеріалів. Які гірше займаються, є – з тих, що дуже швидко. Це визначають у наших лабораторіях. Але і живі ялинки добре горять. Тому що вони постоять трохи у квартирі та підсихають», - зауважив він.

Водночас рятувальники кажуть, що пожеж саме у помешканнях у новорічну ніч буває не багато. Найбільше викликів цієї ночі буває про те, що горить щось на балконі.

«Люди користуються піротехнічними виробами і коли вони є у стані алкогольному сп’янінні, то скеровують ці вироби не в той бік», - каже Олександр Онищенко.

Нагадаємо, як вже повідомляв «Вголос», новорічну ялинку у Львові розпочнуть встановлювати 13 грудня. Її висота – 17 метрів. Запалять вогні на головній ялинці Львова 17 грудня.

А ось живі ялинки продаватимуть на 16 локаціях у Львові. Хоча лісівники журяться, що львів’яни вже менше купують хвойних для різдвяно-новорічних свят. Тому вони пропонують купувати ялинки у горщиках. 

ІА "Вголос": НОВИНИ