57 тисяч ялинок виростили цього року на Львівщині для продажу під час новорічних свят.

Про це повідомив  головний спеціаліст відділу охорони, захисту лісу та мисливського господарства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Музика.

Проте продадуть не більше 6-8 тисяч ялинок. За словами фахівця, в останні роки впав попит на живі ялинки. Українці віддають переваги штучним деревцям та декоруванню.

«Позаминулого року ми продали 6 700 новорічних ялинок. Минулого – трохи більше п’яти тисяч. Це – дуже мало. Останніми роками ми вирубуємо ялинки тільки під замовлення, аби не знищувати ліс. Цього року нам дозволено заготовити 18 тисяч 600 штук», - каже він.

Водночас за свідченням лісівників, ще років з десять тому для продажу тільки у Львівській області вирощували 5-6 млн. ялинок.

Кожна ялинка, вирощена у лісовому господарстві для новорічно-різдвяних свят та підготовлена для продажу, матиме спеціальну бирку. Саме вони свідчитимуть, що ялинка не вкрадена.

Проте фахівці також передбачають, що знайдуться охочі незаконно вирубати і продати ялинки.

«Протягом минулої ялинкової кампанії у нас діяло 60 рейдових бригад, в яких працювало 210 осіб з державної лісової охорони, поліції та держекоінспекції. Протягом 178 рейдів вилучили 117 незаконно зрубаних ялинок та складено 48 протоколів. Якщо порівняти з попередніми роками, то складали й понад 200 протоколів. Це також свідчить про зменшення попиту на новорічні ялинки», - зауважив Ярослав Музика.

Також він нагадав, що у Львові вже затверджені місця, де продаватимуть новорічні ялинки. Проте цього року в їх переліку немає майданчика на вулиці Чернівецькій між залізничним вокзалом та приміським ринком.

«На прохання Залізничної райадміністрації тут заборонено торгувати ялинками. Але це є найболючішим місцем, тому що сюди звозять електричками продавці ялинок», - зазначив він.

Окрім того, за словами Ярослава Музики, ті, хто незаконно рубатиме та продаватиме ялинки, сплатять штраф від 540 гривень за кожне деревце та адміністративний штраф від 510 гривень. Так, минулого року такі крадії ялинок сплатити до бюджету понад 24 тисячі гривень.

Фахівець зауважив, що найбільший клопіт лісники мають у Самбірському районі, де масово вирубують ялинки. Тому тут ліс охоронятимуть бійці батальйону особливого призначення «Львів».

Що стосується цьогорічних цін на новорічні ялинки, то лісові господарства продаватимуть їх від 150 гривень і дорожче.  

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», вчора у Львові затримали жінку, яка зрубала ялинку у Снопківському парку. 

А головну ялинку Львова відкриють 17 грудня. 

ІА "Вголос": НОВИНИ