Сьогодні з львівської міської клінічної дитячої лікарні на Орлика виписали трійню, яку лікарі виходжували півтора місяці.

Про це «Вголосу» повідомив лікар-неонатолог відділення патології новонароджених та недоношених дітей  Віктор Бобик.

За його словами, ці трійнята народилися передчасно, на 30-му тижні вагітності.

«Дві дівчинки та один хлопчик. Всі вони при народженні важили близько кілограма – 990 та 980 грамів. Мали проблеми з диханням, не могли самостійно дихати. Також не їли самостійно», - каже Віктор Бобик.

Лікар каже, що спочатку замість діток дихав спеціальний апарат. А також їх годували через вени, а потім – через зонд.  

Щоби діти вижили, за ними стежили дуже багато фахівців – неонатологи, реабілітологи, фізичні терапевти. Також зір дітей перевіряв офтальмолог, за розвитком стежили невропатолог та хірург.

«Трійнята при народженні були по 35-37 сантиметрів. Трохи більші, ніж долоні дорослого. Тепер хлопчик має вже 46 сантиметрів, дівчатка – по 44», - говорить лікар.

За його словами, зараз дітки гарно самостійно їдять і навіть вимагають їсти. Приблизно хвилин за 20 до початку прийому їжі вони голосно сповіщають, що вже зголодніли. Медики дуже тішаться, що трійнята такі голосисті і їх вже добре чути.

трійня

Також всі троє гарно посміхаються, особливо коли до них хтось говорить. Медики до них зверталися на імена, які батьки придумали дітям ще до їхнього народження. Але на прохання батьків ці імена не розголошуються. Як зауважив лікар, серед трійнят виділявся хлопчик – він найкраще їв та швидше ріс. А ось дівчатка – як дві краплі води: вони й схожі між собою, і набирали вагу синхронно. Ось їх вже розрізняли за бірочками.

«Діти перебували в інкубаторах, які ми отримали завдяки Громадському бюджетові два роки тому. Проект називався «Тепло громади міста – маленьким львів’янам». Нам дали три інкубатори й всі три ми використали зараз одночасно», - каже Віктор Бобик.

трійня

Біля кожної дитини є іграшка-восьминіг, яку діти можуть смикати за ніжки, аби не смикати за трубочки, якими їх оповивають у лікарні. Також, на переконанням психологів, це восьминіжки нагадують дітям пуповину та заспокоюють немовлят. Такі восьминіжки підкладають у ліжка до діток, що народилися передчасно. А потім виписують дітей разом з іграшкою додому. 

Лікар також зізнався, що раз в рік до них у лікарню поступає трійня, яку лікарі виходжують. Тільки на його пам’яті було більше 5-ти таких випадків.  

Нагадаємо, раніше «Вголос» писав про те, що у Львові збирають допомогу для Павлика Бокала. Хлопець народився з вродженим ДЦП та гостро потребує реабілітації. 

ІА "Вголос": НОВИНИ