Наступного року учасники ЗНО можуть складати десять іспитів під час основної сесії. Але половину з них – за гроші.

Про це «Вголосу» повідомила директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

За її словами, 2 листопада 2021 року наказом Міністерства освіти та науки України затверджено план проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2022 році.

Отож, перше тестування відбудеться 23 травня і це буде фізика. Іспит з української мови та української мови й літератури призначено на 31 травня. А завершиться основна сесія ЗНО іспитом з біології 17 червня.

«Маємо нововведення. Буде чотири обов’язкових іспити для державної підсумкової атестації. Також випускники матимуть право зареєструватися ще на п’ятий іспит з обраного предмета. А ось уже п’ятий, шостий, сьомий, аж до десятого – лише за  гроші», - каже вона.

За її словами, всі ці іспити будуть відбуватися під час основної сесії. І якщо виявляться охочі складати більше іспитів, ніж є обов’язково, то матимуть таку можливість. Щоправда, скільки коштуватиме один додатковий іспит і скільки охочих буде, зараз сказати не може.

«Це – не перездача. Щоб ніхто не думав, що він погано склав тестування, то може перескласти. Це для тих, кому замало іспитів, то хай складає більше», - пояснила Лариса Середяк.

Вже з грудня розпочнеться реєстрація на пробні тестування. І тут директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти зауважує, що пробних іспитів є тільки два: українська мова та всі інші.

«Минулого року були випадки, коли діти реєструвалися на три, і на чотири пробних іспити. Вони не могли зрозуміти, що в один день буде відбуватися пробний іспит з української мови, а іншого дня – всі інші. І не може одна людина одночасно бути цього дня на кількох іспитах», - каже вона.

Пробні іспити є платними. Цього року це коштувало 240 гривень. Наступного року передбачають подорожчання. Але все одно пробні іспити користуються популярністю у майбутніх абітурієнтів. Так, попереднього року спробувати свої сили схотіли понад половина всіх випускників, які зареєструвалися на основну сесію ЗНО.  

Що стосується ЗНО-2021, то, за словами  директора Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти, воно пройшло дуже добре. І яскравим показником є те, що Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій затвердив список 30 випускників шкіл, які отримають по сто тисяч гривень за найкращі результати зовнішнього незалежного оцінювання.

«З тих 30 випускників семеро – зі Львівщини. А це – 42 відсотки», - говорить вона.

І додає, що шестеро з цих найкращих учнів тепер навчаються у Львівських вишах, а один – у Києві.

Водночас Лариса Середяк передбачає, що через ковідний карантин якість освіти знизиться.

«Для випускників ця дистанційка – дуже добре. Вони займаються з репетиторами з тих предметів, що їм треба та вчать тільки їх. Але загальний рівень – спаде», - говорить директор Львівського регіонально центру оцінювання якості освіти.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», цього року на Львівщині було чи не найбільше учнів, які отримали по 200 балів з ЗНО

ІА "Вголос": НОВИНИ