Верховний суд України виніс остаточне рішення щодо емблеми дивізії “Галичина” – золотий левик визнаний таким, що не належить до нацистської символіки.

Про це повідомив адвокат В’ячеслав Якубенко, який представляє інтереси Українського інституту національної пам’яті.

За його словами, відповідне рішення Верховний суд України ухвалив 5 грудня. 

“Верховний Суд поставив крапку у тривалій судовій епопеї, ініційованій ще п’ять років тому представниками «русского міра». Залишено в силі постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 23 вересня 2020 року, якою було підтверджено право Українського інституту національної пам’яті стверджувати, що символіка дивізії “Галичина” не належить до нацистської, тобто не є забороненою в Україні”, – повідомив адвокат.

За його словами, ця історія починалася як нехитра провокація агентів “русского міра” ще 2017 року. Тоді журналіст проросійського видання “Страна” звернувся до Інституту за роз’ясненням, чи підпадає символіка дивізії “Галичина” – золотий лев із трьома коронами на синьому щиті – під заборону згідно з вимогами Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” (відомий також як закон про декомунізацію).

“Тодішній голова УІНП Володимир В’ятрович відповів, що, згідно з пунктом 5 частини 1 згаданого Закону, де наведено перелік того, що саме вважається нацистською символікою, нема символіки “Галичини”, тож вона не є нацистською і забороненою в Україні. Далі вже занепокоєна громадянка звернулася до легендарного окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити Інституту робити подібні висновки щодо символіки дивізії. Позов тоді був частково задоволений. Тепер Верховного Суду підтвердив правомірність дій УІНП (який я мав честь представляти в суді). Постанова ВС у справі № 826/11325/17 є остаточною і оскарженню не підлягає”, – говорить  В’ячеслав Якубенко.

Читайте також у «Вголосі»: чому росіяни бояться слова «українець». 

ІА "Вголос": НОВИНИ