Відтепер усі квартири у новобудовах Львова повинні мати спеціальну захисну кімнату зі сталевими віконницями.

 Таке рішення сьогодні, 13 травня, ухвалив виконком Львівської міської ради.

Гуманна забудова

Як пояснив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, правила для забудовників Львова почали розробляти ще минулого року. І на момент повномасштабного вторгнення росії в Україну, вони були готові.

Правила передбачали як екологічні поради, так і рекомендації щодо висотності. 

Так, відтепер у Львові рекомендують будувати житлові будинки не вище 6-8 поверхів. Антон Коломєйцев стверджує, що це робиться для того аби Львів більше нагадував затишні європейські міста, а не міста нашого ворога. 

«Будинки у 6-8 поверхів до пропорції зросту людини сприймаються як гуманна забудова. Натомість стіни з  12 поверхів людина сприймає як дискомфорт», - говорить він. 

Також, за його словами, бойові дії в Україні змусили приділити увагу і безпеці домівок. То ж тепер всі нові будинки у Львові повинні мати три обов'язкові речі: окремі  облаштовані безпекові кімнати у підземних паркінгах, де можна перебути тривалий час, захищені від обстрілів кімнати у квартирі за принципом «двох стін» та доступність житла для маломобільних громадян. 

Кімнати в укриттях

Тож, Антон Коломєйцев зауважив, що дуже багато громадян ховалося від обстрілів у підземних паркінгах. Проте ці паркінги - не опалюються. І у лютому та в березні мешканці мерзли у цих паркінгах, куталися в коцики та грілися коло обігрівачів. Саме тому виникла ідея створити в паркінгах окремі безпекові кімнати, де можна тривалий час перебувати. До того ж в цих укриттях мусять бути санвузли та рукомийники. А також тримати там продукти, ліки, засоби індивідуального захисту та води. 

«Таке укриття мусить мати дві різні виходи. А подачу води облаштувати через спеціальний циркулярний бак. На випадок, коли не буде водопостачання та електроенергії, люди. які там ховатимуться. зможуть дочекатися допомоги, використовуючи воду з цього резервуару», - каже архітектор. 

У Львові вже є будинок з такими кімнатами в бомбосховищі. Нам вдалося туди потрапити та оглянути їх. 

Зараз у цих кімнатах мешкають внутрішньо переміщенні особи. Самі ці люди кажуть. що їм тут добре і зручно. Проте це - бомбосховище.

Тут встановлені зручні двоповерхові ліжка. Але вікна у кімнаті немає. Тому люди, які тут живуть, бачать сонце тільки коли виходять на вулицю. Вони зізналися, що мешкають тут уже хто дві тижні, хто - три. І скільки їм ще жити під землею, - невідомо.

Для тих, хто не може спуститися у сховище

Чиновники міськради усвідомлюють, що не всі мешканці мають змогу спуститися в укриття, навіть якщо вона є в будинку. Маломобільні особи або старенькі люди під час обстрілів залишаються у своїх квартирах і сподіваються, що їх омине. 

Щось такі особи відчували себе в безпеці, львівським забудовникам  пропонують будувати окремі захисні приміщення у квартирах.  

«В кожній квартирі передбачаємо окрему кімнату площею 9 метрів. Це не означає додаткову кімнату, це одна з житлових кімнат має стати кімнатою безпеки. Її стіни мають бути з армованого бетону, товщина зовнішніх стін - 25 см, внутрішніх - 20 см», - говорить Антон Коломєйцев.

Також вікна цих захисних кімнат мають бути захищені відсувними сталевими віконницями та розташовуватися за півтора метра від підлоги. Двері та вікна тут повинні мати протипожежний захист. А скло у вікнах - бути армованим. Аби вікна і двері витримали удар вибухової хвилі. 

Архітектор зауважив, що багато українців рятуються під час повітряних тривог у ванних кімнатах, які є не дуже безпечними під час бомбардувань. А ось у цих кімнатах безпеки можна буде спокійно спати. Хоча, від прямого попадання ракетою навіть вони не врятують. 

Він нагадав, що бойові дії закінчаться, але ворожий сусід нікуди не щезне. То ж в будь-який момент нам варто очікувати нових бомбардувань. 

Окрім того, варто не забувати, що через бомбардування дуже багато українців зазнали поранень та ушкоджень. На жаль, навіть цивільні особи втратили  руки або ноги, в тому числі й діти. То ж нові правила для забудовників передбачають, що при вході у будинок не має бути ані сходів, ані пандусів: там має бути в'їзд з «нуля».  А на спортивних та дитячих майданчиках варто передбачити елементи для осіб у візках. 

«Також ліфт має спускатися до паркінгу. Дуже часто забудовник економить на цьому», - зауважив Антон Коломєйцев. 

Ці правила - на майбутнє

Як зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач, нові вимоги обов'язкові для забудовників, які схочуть будувати у Львові. Щоправда, забудовник може їх оскаржити, адже законодавство України не передбачає таких строгих норм. 

«Недобросовісні забудовники, звісно, зможуть не дотримуватися цих правил. Але я оптиміст і вважаю, що все це виконуватиметься. Тому що, якщо, не дай Боже, щось станеться, це залишиться на совісті будівельників», - зазначив він. 

Він також повідомив, що на сьогодні уже 90 відсотків забудовників відновили свою діяльність у Львові й продовжують споруджувати нове житло. Ті будинки, які вже будуються, змінювати не будуть. А ось що стосується нових проектів, то їх затвердять тільки тоді. якщо вони передбачатимуть окремі кімнати безпеки в укриттях та вищезгадані захисні кімнати зі сталевими віконницями. Окрім того, на думку Любомира Зубача, покупці обиратимуть  більш безпечне житло. 

Чиновники зізналися, що за приклад вони взяли будівництво житла в Ізраїлі.

А ось львівські забудовники кажуть, що таке, безпечне житло буде відсотків на 30 дорожчим, аніж те, в якому не передбачені кімнати безпеки. 

Окрім того, у нових правилах до забудовників міськвиконком встановив вимоги прибрати всі паркани, а у дворах передбачити тільки громадський простір без паркування автомобілів. 

Читайте також у «Вголосі»: кадирівці обстрілюють будинки у Маріуполі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ