На думку депутатки Львівської міської ради від “ЄС”, Лейли Мелесової-Вальчак, для успішного проекту потрібно залучати якомога більше людей до своєї команди ще на етапі написання проекту.

Про це вона розповіла під час прямого ефіру “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Так, Лейла Мелесова-Вальчак вже неодноразово брала участь в написанні проєктів Громадського бюджету і особисто переконалася, що ще на етапі складання кошторисної документів потрібно залучати якомога більше друзів профільних професій, щоб після успішного голосування не виникло неочікуваних “сюрпризів”.

Мене напевно, можна назвати “ветеранкою” Громадського бюджету, адже я була автором проєкту ще у першій рік створення даної ініціативи. Тоді для перемоги мені вистачило 214 голосів, зараз конкуренція більша, адже люди зрозуміли, що це дійсно дієвий механізм громадської участі, а проєкти дійсно втілюються, хоч й іноді з запізненнями. Мій перший проєкт реалізовувався аж два роки, адже було багато поточних проблем, яких могло не бути, якби я одразу проконсультувалася з друзями-будівельниками, щоб одразу все передбачити в документації”, - пояснює депутатка.

Однак представниця депутатського корпусу Львівської міської ради переконана, що попри всі затримки в реалізації, всі проєкт завжди знаходять своє фінансування. 

Також, депутатка переконана, що Громадський бюджет дуже потрібен для згуртування громади та привернення уваги управлінців на локальні проблеми.

Десь вирішується, яку вулицю краще зремонтувати, в якій школи потрібен майданчик чи інтерактивна медіатека. Мешканці, як правило, не беруть участі в таких обговореннях. Тому Громадський бюджет - надзвичайно важливий інструмент для громади, адже так міська рада чи районна адміністрація зможе розв'язати локальну проблему швидше і точно не матиме можливості знехтувати бажаннями мешканців”, - розповіла представниця “ЄС”.

Депутатка додала, що саме місцевий депутат може допомогти громаді консультаційно чи залучаючи необхідних фахівців, тому проєкти Громадського бюджету згуртовують не лише саму громаду, а й депутатів з мешканцями.

Нагадаємо, як писав "Вголос", у Львові цьогоріч затвердили фінансування громадського бюджету на 75 млн грн. Водночас через брак коштів у казні Львова втілення більшості проєктів у життя викликає значний сумнів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ