У Львові триває подача проєктів на громадський бюджет, в рамках якого будуть обирати голосуванням великі та малі проєкти, подані самим мешканцями. Проте як виявляється, участь у громадському бюджеті має низку підводних каменів, а подані львів'янами проєктні пропозиції можуть не реалізувати через критичну нестачу коштів у бюджеті міста.

Мар’яна Куц, громадська активістка та представниця району Кривчиці, з власного досвіду розповіла про всі труднощі, з якими зіштовхуються автори проєктів “Громадського бюджету”, під час прямого ефіру “Народне Толк-Шоу” на телеканалі NTA.

Громадська активістка минулого року перемогла з проєктом, який передбачав оновлення дитячого майданчика. З її слів, проєкт-переможець к не був складним і складався лише з встановлення нових елементів дитячого ігрового майданчика та спортивного інвентарю. Саме тому, Мар’яна Куц знає, що автори проєктів не знають про всі труднощі з якими можуть зіштовхнутися у майбутньому

 

Подати документи - найпростіший етап

На думку Мар’яни Куц не кожен, хто подає проєкт, наприклад облаштування нового дитячого майданчика, розуміє, що після його перемоги очкує не менш складна робота ніж сама подача документів. Так, є багато обмежень, про які мешканці не здогадуються.

Якщо Ви думаєте, що Ви подали проєкт, за нього проголосували, Ви виграли і проєкт автоматично реалізується - це не так. Наприклад, чи знали Ви що існують певні норми з розміщення ігрових елементів? Тому при плануванні, Ви можете очікувати один кінцевий вигляд, а в результаті, всі Ваші елементи просто не вмістяться. Також, не всі мешканці мають доступ до планів комунікаційних мереж, що також може внести свої корективи до кінцевого вигляду Вашого проєкту”, - пояснює Мар’яна Куц.

 

Відсутність комунікації з чиновниками

З досвіду громадської активістки, після успішного голосування за проєкти “Бюджету участі”, з боку управлінців міста не відбувається активна комунікація з авторами проєктів. Тому, щоб тримати руку на пульсі подій, необхідно самостійно проявляти ініціативу та цікавитись станом реалізації.

Ніхто не дасть Вам номера телефону “гарячої лінії”, з якого Вас будуть повідомляти про стан Вашого проекту. Особисто до мене, представники районної адміністрації приїхали лише раз, після чого зв’язок з ними втратився. Якщо дійсно хочете контролювати ситуації - будьте ініціативними та пробивними”, - розповідає громадська активістка, Мар’яна Куц.

Проблема з фінансуванням переможних проєктів

Також Мар’яна Куц з обережністю ставиться до питання фінансування проєктів цьогоріч. На її думку, можливо було б варто відмовитися від Громадського бюджету лише через те, що місто має сильний брак в бюджеті і досі багато минулорічних проєктів досі не були реалізовані.

 

“Цьогоріч у Львові є проблема з фінансуванням. Усі тендерні закупівлі торішніх проєктів були призупинені, адже місто було у переддефолтному стані. Бюджет розвитку, звідки і фінансуються всі наші проєкти недофінансовані на 190 млн. Тому у 2021 році я не брала участі. Мені буде соромно перед людьми і просити їх проголосувати знову, поки попередній проєкт досі нереалізований”, - прокоментувала Мар’яна Куц.

Нагадаємо, як писав «Вголос», станом на сьогодні у Львові не реалізований жоден з масштабних проєктів для життєдіяльності міста. Зокрема, для впровадження е-квитка, на який львівська влада взяла кредит в 10 мільйонів євро, місту потрібно додатково ще близько 1 мільярда гривень. Водночас Бюджет розвитку Львова станом на вересень був наповнений менше, ніж на половину від суми запланованих надходжень.

При тому, що наступного року, за словами директора департаменту фінансової політики ЛМР Олега Іщука, з бюджету Львова на виплату боргів за кредитами, лізингами та іншими борговими зобов'язаннями піде понад 1 млрд грн. Зауважимо, що Бюджет розвитку Львова всього трохи перевищує 3 мільярди гривень. Детальніше про ситуацію з бюджетом Львова читайте за посиланням

ІА "Вголос": НОВИНИ