Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

«Ситуація наступна: замки Львівщини не мають врегульованого правового статусу. Формально – це майно, яке сьогодні нікому не належить. І не йдеться про передачу кудись-звідкись. Йдеться про те, що хтось має оформити право власності на ці споруди, бо, крім того, що це пам’ятка архітектури, це є майно. Є два варіанти – це може зробити держава, оформивши державну власність. Це може зробити обласна влада, оформивши це у комунальну власність. Це може зробити обласна влада, оформивши це у комунальну власність. Правильно це передати у державну власність, але держава не робить цього вже 20 років», - зазначив він.

Також у студії «Правди. Наживо» говорили і про провалля, яке утворилось в ніч на суботу, 30 вересня, поблизу Дрогобича та Трускавця, на території ТзОВ «СГХП «Полімінерал», унаслідок землетрусу. Тоді заявляли, що обласна влада проситиме у Кабміну гроші з резервного фонду на дослідження території. Це щонайменше півтора мільйона гривень. Втім, віце-прем’єр міністр у коментарі журналістам сказав, що ніхто не робив обстеження цієї ділянки, а лише на 5 років продовжив програму отримання коштів.

«Кілька років тому Фонд державного майна України зробив відчуження державного підприємства у приватну власність. Тобто, власником підприємства «Полімінерал» стала компанія «Райс», яка входить в орбіту інтересів такого підприємця, як Бахматюк. Відповідно до тих зобов’язань, які брало на себе це підприємство, всі подальші обов’язки стосовно забезпечення екологічної ситуації на цій території, яка є в зоні дії рудника, переходило на це підприємтво. На жаль, воно не виконувало тих зобов’язань, які на себе взяло», - пояснив ситуацію із обвалом Андрій Білоус.

За його словами, це підприємство перестало здійснювати роботи, які би забезпечували безпеку цієї місцевості. Так, ніхто не наповнював порожнини, які утворилися унаслідок видобутку, спеціальними розчинами солей. Проте, обласна рада не має повноважень, які би дозволили їй вплинути на цю ситуацію: 

«Ми могли тільки піднімати тривогу, що ми і робили. За питаннями дотримання екологічних норм у нас слідкує Державна екологічна інспекція. Але останніх кілька років, відповідно до рішення парламенту, було введено мораторій на перевірки і по факту Державна екологічна інспекція дуже обмежена у перевірках законності діяльності того чи іншого підприємства. Таке було і у випадку з Грибовицьким сміттєзвалищем, коли були приписи екоінспекції про необхідність закрити, а це підприємство платило невеличкі штрафи і продовжувало роботу…». 

Аби карстовий провал не ставав більшим, потрібно, щоб науковці запропонували нові способи. Зараз же ліквідація цього стану порід потребує великих коштів і з’ясування всіх юридичних обставин, адже цей рудник – власність приватної фірми: «Стосовно головної проблеми – як забезпечити безпеку – є нюанси, тому що, по-перше, різні науковці по-різному пропонують вирішити цю проблему. Той шлях, який пропонувався раніше – заповнення шахт соляним розчином – дуже коштовний. На обласному рівні ми цих коштів не знайдемо. Ми вже забезпечили постійний моніторинг, ми розуміємо що є всередині. Але ліквідація цього стану потребує великих коштів і з’ясування всіх юридичних обставин, адже цей рудник – власність приватної фірми». 

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ