Процедуру зняли оператори пакистанських телеканалів. Афганка з ніг до голови була замотана в бурку, традиційний одяг мусульманок, передає ТАСС.

Як відомо, фотограф «National Geographic» Стів МакКаррі помітив Шарбат в таборі для біженців, де і зробив тоді свій найкращий знімок для журнальної обкладинки. З фотографії дивилася афганська дівчина, яку неможливо було забути. У неї було обличчя одночасно юної дівчини і зістражданої жінки, в об'єктив вона дивилася відкрито, а погляд її великих зелених очей був загадковим, зачаровуючим і при цьому твердим, як сталь. Ніякої загадкової посмішки у біженки не було. Але «Афганську дівчинку», саме так стали називати цей знімок, почали порівнювати з портретом Мони Лізи не завдяки вигину губ, а все через той же глибокий погляд-загадку, що передав і пережиті страждання, і біль, і рішучість жити, незважаючи ні на що.

Шарбат Гула народилася в 1972 році в Афганістані. На початку 1980-х років її село виявилася в епіцентрі тривалої тоді війни, і Шарбат залишилася сиротою. Разом з кількома родичами, які вижили, дівчинка перебралася до табору біженців Насір- Баг на кордоні з Пакистаном. Там Стів МакКаррі і зробив свій знаменитий знімок, не встигнувши навіть запитати імені дівчини.

У 1992 році Шарбат повернулася до Афганістану, але неспокійна ситуація на батьківщині знову змусила її тікати на чужину. Вона знову опинилася в Пакистані, де в 2002 році шляхи Шарбат і МакКаррі перетнулися знову. Фотограф нарешті дізнався її ім'я і зробив новий знімок, на якому у очей дорослої Шарбат було зовсім інше вираження, ніж раніше. Стомлено, насторожено і навіть злісно дивилася ця жінка, в якій було важко впізнати колишню афганську дівчину. Вона залишалася людиною без батьківщини, безправним біженцем, і ось результат - минулої п'ятниці героїню знаменитої обкладинки журналу «National Geographic» 1985 року засудили до 15 діб тюремного ув'язнення і штрафу розміром 110 тисяч рупій (близько однієї тисячі доларів) за придбання підробленого посвідчення особи з подальшою депортацією на батьківщину. Потім пакистанці вирішили прискорити висилку і зараз виконали задумане.

Посол Афганістану в Ісламабаді вітав це рішення.

«З поверненням на батьківщину Гула буде вільна від злиднів і невизначеностей життя біженки», - заявив глава дипмісії Хазрат Омер Захілвал. За його словами, жінку очікує в Кабулі прийом, який дасть в її честь президент Афганістану Ашраф Гані, і інші урочисті заходи. На вулицях столиці вже встановлені бігборди з привітаннями на адресу знаменитості.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ