Після гучних скандалів бронежилети мали б уже бути якісними, але ж тепер справа з космічними цінами. Чи справді це так, розбирались журналісти «Вголос».

Ще не встигли оговтатись від гучних скандалів з бронежилетами за «справою Марченка», з «Темп-3000», як є підозра, що цього разу нам «клеять» нову «липу».

Саме такими жаргонними слівцями раніше заправляли міністри, передміністри та їх поплічники у приватних розмовах про «косяки» компанії «Темп», котра, на диво, постійно вигравала тендери на постачання бронежилетів для ЗСУ, котрі прострілювалися навіть «цивільними» патронами – тобто, «м’якішими», ніж ті, якими перевіряється броня згідно з держстандартом.

Ще рік тому своє гучне розслідування провели журналісти програми «Схеми», де відкрили широкому загалу багато таємної інформації та конкретні перемовини чиновників, що підтверджували «бронежилетний провал».

Сьогодні маємо новий потенційний сценарій вбивства українських цивільних вже людей руками «засідєвшихся на мєстах» чиновників, що намагаються «втюхати» якісні бронежилети за «собівартістю». Але усе до часу і, можливо, ми помиляємось.

Саме так зараз виглядає вітрина продавця Укроборонпром на одній із публічних торговельних майданчиків:

А на своїй сторінці у фейсбук, Андрій Богданович, заступник Голови Держекоінспекції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації анонсував цей проєкт, на що отримав цілу гору «приємних» компліментів від читачів:

Уточнимо, що Владислав Криклій, міністр інфраструктури України з 29 серпня 2019 до 18 травня 2021. Головний реформатор сервісних центрів МВС. Зараз радник голови «Укроборонпрому».

Йдеться про продаж бронежилетів у роздріб за «собівартістю», адже це може стати у пригоді волонтерам.

Фонд «Повернись живим» отримав коментарі від «затійників»:

Ми ж, своєю чергою, поспілкувались із волонтерами та визначили середні ціни бронежилетів пропонованого класу:

Український виробник - 8 500 гривень

Плитоноска з 2-ма металевими плитами IV класу ДСТУ з металу, порізана в Україні. Ціна залежить від розміру закупленої партії металу, тому може зростати. На вартість «плитоноски» впливає малюнок камуфляжу.

Наприклад, якщо камуфляж ММ14 (малюнок маскувальний 2014 року), то він буде дешевший, якщо камуфляж Мультикам, то він буде дорожчий, оскільки це запатентований малюнок, і у вартість вкладена плата за патент. Загалом ціна може збільшитись максимум у 2 рази: 17 000 гривень.

Закордонний виробник - 18 000 гривень

400-600 $/€ – бронежилет ІІІА з плитами IV класу NIJ.

Це середньо-статистична ціна звичайної моделі бронежилета у виробників Європи.

150-200 $/€ – одна керамічна плита IV класу NIJ. 

100 $/€ – плитоноска. 

400-500 $/€ – плитоноска з двома плитами IV класу NIJ.

300-400 $/€ – шолом IIIA класу NIJ.

То що ж ми пропустили?

Звичайно, що ціни щодня підіймаються через ажіотаж, який виник із-за війни та вартості матеріалів, які зараз також стають в дефіциті, але давайте ще раз повернемось до інформації пана Богдановича: «Основна ідея продавати в Україні в роздріб за СОБІВАРТІСТЮ»

То що ж це за «афера» і що це за «чудоброніки» за такою ціною? Чи, може, це те саме «фуфло», але з іншими «лейбами» від давно відомого нам виробника?

Керівники волонтерських організацій у приватних розмовах стверджують, що вартість «нормального» бронежилета близька до 1000 доларів, але слід розмежовувати їх за класами, фасонами, категоріями тощо. Проте, запропонована модель, навіть, з дуже якісного кевлару і керамічних плит не може коштувати 22 000 гривень.

Журналісти «Вголос» не претендують на факти виявлених спекуляцій, а лише закликають до уваги при купівлі непідтвердженого за якістю товару у «компетентного джерела».

Наслідки закупівлі та продажу неякісної броні коштуватимуть тисяч додаткових життів.

Ірина Снітинська, засновниця волонтерської організації «Union of Angels» у своєму пості на фейсбук, теж роз'яснює ситуацію з виробниками та «перекупами»:

Ось так виглядає пластина, прошита наскрізь різними типами боєприпасів. 500 штук таких, ще на початку березня продали волонтерам:

Для того, аби більш детально розібратись із класами та якістю бронежилетів пропонуємо інструкцію від «Української правди», яка допоможе краще розібратися з тим, як вибрати бронежилет, плитоноску, плити та шолом на війну.

Також «Вголос» пише сьогодні про таке:

ІА "Вголос": НОВИНИ