Як повідомляє Радіо Свобода, оскільки Остап Стахів не з’явився на судове засідання, запобіжний захід без його присутності суд не обирав.

Однак, згідно з рішенням суду, Остапа Стахіва дозволено затримати, але за умови, якщо дозволять медики. Адже його представник у суді надав довідку, що підозрюваний перебуває в одній із лікарень у місті Свалява Закарпатської області.

«Прокуратура подала клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Остапа Стахіва, але він не з’явився у суд. Подано клопотання про затримання цієї особи і доставку його до суду для обрання йому запобіжного заходу і це виконуватимемо разом із управлінням СБУ», – каже прокурор Львівської області Юрій Курач.

Якщо інформація про місце перебування Стахіва підтвердиться і стан здоров’я, за оцінкою медиків, дозволятиме, то 18 листопада його доставлять у Галицький суд Львова для обрання запобіжного заходу.

Лідерові анвакцинаторських акцій загрожує від 5 до 10 років ув’язнення, згідно зі статтею 109: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» Кримінального кодексу України.

Кримінальне провадження за цією статтею порушене і щодо ще одного фігуранта, громадянина Росії.

Тим часом, біля Галицького суду, де відбувалося судове засідання, зібралися кілька десятків однодумців Стахіва, серед яких більшість організовано приїхала з Херсонської та Чернівецької областей. Координували цю групу особи з Херсонщини. Люди доволі агресивно висловлювались проти вакцинування і в оцінках ЗМІ.

Також під суд прийшли активісти праворадикального «Національного корпусу», серед яких були учасники бойових дій на Донбасі. Вони вигукували гасла – «Геть кремлівських агентів», «Геть 5-ту колону зі Львова».

Поліція утворила коридор між двома групами і не допустила сутичок. Протягом певного часу тривала лише словесна перепалка.

Якщо і завтра Стахів не буде присутній на судовому засідання, суд перенесуть.

Напередодні співробітники СБУ у Львівській області провели обшук у Львові в помешканні Остапа Стахіва, який організовував численні антивакцинаторські акції у різних містах України. 

В офіційному повідомленні СБУ у Львівській області мовиться, що служба заблокувала антиукраїнську мережу, яка під кураторством Росії розробляла плани захоплення влади.

Раніше Вголос повідомляв, що суд не зміг обрати запобіжний захід антивакцинатору Стахіву.

ІА "Вголос": НОВИНИ