Голова болгарської парламентської групи «Гєрб-СДС» Десіслава Атанасова закликла спікера Народних зборів запросити до парламенту прем’єр-міністра Кіріла Петкова, а також міністра оборони та міністра закордонних справ для обговорення заяви МЗС Росії щодо виведення військ НАТО з Болгарії та Румунії. Про це повідомляє Главком з посиланням на місцеве видання Faktor.bg.

Лідерка опозиції додала, що зазначена заява є загрозою національній безпеці країни. За її словами, важливо, щоб представники виконавчої влади прийшли до парламенту, щоб обговорити подальшу реакцію Болгарії на російську провокацію.

Вона звернулася до колег з правлячої більшості, які з посмішкою спостерігали за її виступом, і нагадала спікеру парламенту Крістіану Вігеніну, що він був міністром закордонних справ і що він сам повинен розуміти всю серйозність ситуації. 

Гарантії безпеки

Наприкінці 2021 року Росія опублікувала проєкт договору з США та угоди з НАТО щодо гарантій безпеки. Москва, зокрема, вимагає від західних партнерів юридичних гарантій відмови від подальшого розширення НАТО на схід, від приєднання до блоку України та від створення військових баз в пострадянських країнах.

Зазначимо, на початку січня відбулися переговори представників РФ з НАТО, а також окремо з США. Після цих переговорів Росія залишилася незадоволеною.

Сьогодні у РФ озвучили нові вимоги щодо «гарантій безпеки». Тепер у Путіна вимагають виведення військ НАТО з Болгарії та Румунії

«Мова йде про виведення іноземних сил, техніки і озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 року на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія», –йдеться в письмових відповідях міністерства закордонних справ на питання, що надійшли до щорічної пресконференції Сергія Лаврова.

Нагадаємо, під час дебатів перед виборами президент Болгарії Румен Радев, який переобрався на другий термін, заявив про неефективність антиросійських санкцій ЄС та назвав Крим російською територією.

ІА "Вголос": НОВИНИ