У РФ озвучили нові вимоги щодо «гарантій безпеки». Тепер у Путіна вимагають виведення військ НАТО з Болгарії та Румунії

Кремль заявив, що російські пропозиції щодо «гарантій безпеки» мають на увазі також виведення сил НАТО з Болгарії та Румунії. Про це повідомляє «Риа Новости». 

Так, у МЗС Росії відповіли на питання, що означає для Болгарії і Румунії вимога РФ, що НАТО повинно повернутися до конфігурації 1997 року.

«Мова йде про виведення іноземних сил, техніки і озброєнь та інші кроки з метою повернення до конфігурації станом на 1997 року на території країн, які не були членами НАТО на зазначену дату. До таких належать і Болгарія, і Румунія», –йдеться в письмових відповідях міністерства закордонних справ на питання, що надійшли до щорічної пресконференції Сергія Лаврова.

Гарантії безпеки

Наприкінці 2021 року Росія опублікувала проєкт договору з США та угоди з НАТО щодо гарантій безпеки. Москва, зокрема, вимагає від західних партнерів юридичних гарантій відмови від подальшого розширення НАТО на схід, від приєднання до блоку України та від створення військових баз в пострадянських країнах.

Зазначимо, на початку січня відбулися переговори представників РФ з НАТО, а також окремо з США. Після цих переговорів Росія залишилася незадоволеною.

ІА "Вголос": НОВИНИ