1 квітня церква вшановує пам’ять християнських святих — Хрисанфа і Дарії Римських. Наші предки вірили, що саме цього дня прокидається після зимового відпочинку Домовик.

Історія церковного свята

1 квітня в православному календарі – день пам'яті християнських святих мучеників Дарії і Хрисанфа.

Хрисанф народився в Олександрії. Його батьки були язичниками. Після переселення в Рим, Хрисанф отримав освіту у філософській школі, де вивчив Новий Завіт і прийняв християнство. Дізнавшись про це, батько побажав негайно повернути сина в язичницьку віру і одружив його на жриці Дарині.

Однак і свою молоду дружину Хрисанф звернув у християнську віру, разом вони стали вести незаймане життя. За це влада їх піддали катуванням, але подружжя не зреклося християнства. Тоді їх живими поставили в рів і засипали землею з камінням.

Іменини

Сьогодні свої іменини святкують Дарини та Дарії.

Ім'я Дарина не має єдиної версії походження. Одні дослідники вважають, що це слово перське, яке означає «володіє благами». А інші вчені впевнені, що це слов'янське слово, яке означає «дарована».

Дівчатка з таким ім'ям дуже товариські й артистичні. Прагнуть керувати. Однак часто їм бракує належної працьовитості, щоб утриматися на керівних посадах.

Дарії дуже хороші господині, чудово ведуть будинок. Вони з дитинства привчені наводити порядок, допомагати старшим. Їх хобі часто стає шиття і в'язання. Дарії хороші і вірні дружини. Вийшовши заміж, часто прагнуть залишитися вдома і стати домогосподарками. У любові дівчата з цим ім'ям ніжні і довірливі.

У Дарин не дуже добре розвинена інтуїція, тому у своїх судженнях вони покладаються тільки на свої розумові здібності, про які вони самі дуже високої думки.

Дар'ї люблять подарунки, але не матеріальні. Для них важливий духовний розвиток і наповнення. Тому в день іменин слід порадувати їх цікавою книгою або відпочинком на природі. Головне, щоб подарунок був щирим, адже ці дівчата дуже сильно відчувають фальш.

Народні прикмети та звичаї

Наші предки вірили, що 1 квітня прокидається після зимового відпочинку Домовик. Щоб він зі сну не сердився, люди задобрювали домашнього духа скибочкою хліба і молоком. А ще намагалися Домового розвеселити після довгої сплячки, потішити і з пантелику збити. Для цього всіляко один одного обманювали.

Якщо 1 квітня:

  • теплий і ясний день, то значить літо буде сухе і вітряне.
  • йде дощ, то влітку не буде посухи.
  • лежить сніг – це віщує прохолодне літо з рясними опадами.
  • не видно зірок, значить погода найближчим часом буде теплою.

Що не можна робити?

Не варто лаятися і кричати, бо накличете проблеми в хату.

Не можна плакати, навіть від щастя. 

Не можна 1 квітня починати нові справи. Вони не принесуть хорошого результату, а всі зусилля стануть марними.

Не можна цього дня  дівчатам обертатися на жіночий голос, інакше весь рік доведеться пробути на самоті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ