Поза всілякими сумнівами, казкова атмосфера міста Лева здатна зачарувати туриста у будь-яку пору року. Утім особливого шарму львівські вулиці набувають напередодні новорічних свят – у період, коли місто мерехтить святковою ілюмінацією, а запашний аромат кави змінюють пахощі пряного глінтвейну.

Тож якщо раптом ви думали, що в холодну зимову пору у Львові робити нічого, «Вголос» зібрав для вас 10 причин, які переконають у протилежному. Поїхали?

1. Прогулятись Стрийським парком 

Львів'яни часто жартують, що останнім часом львівська зима занадто європейська. Тепер, зі зміною кліматичних умов, у Львові справді рідше випадає сніг. А якщо він і є, то не затримується тут надовго. Та й мешканці міста вже давно звикли з настанням плюсової температури мочити ноги у калюжах зі снігу та піску.

Утім, якщо вам таки пощастить і ви приїдете до Львова тоді, коли місто накриє пухкою білою ковдрою, обов'язково відвідайте Стрийський парк. 

Стрийський парк взимку
Фото: Serge Krinitsia (Haidamac)

Прогулянка його стежками подарує вам святковий настрій, а якщо захочете згадати дитинство та отримати трішки адреналіну можете навіть покататися на санках.

Щоправда, така розвага тут не зовсім для дітей: пагорби парку, на яких львів' яни щороку організовують собі таку зимову активність, є досить крутими. Крім того, на цих гірках є багато дерев, через які можна отримати серйозні травми.

2. Покататись на санках у Парку культури

А ось гірка у Парку культури справжній «львівський Буковель». Особливо ця локація зацікавить маленьких гостей міста, адже тут вони зможуть цілком безпечно покататись на санчатах та навіть на лижах.

Парк культури у Львові взимку
Фото: Офіційний сайт львівського Парку культури та відпочинку |

Для дорослих у парку також є чим зайнятись: поблизу місця із зимовою розвагою пригощають смачним глінтвейном.

3. Прогулятись проспектом Свободи

У грудні на головному проспекті міста, що веде до Львівської опери, панує по-справжньому казкова атмосфера. Вже традиційно щороку тут облаштовують різдвяний ярмарок та встановлюють новорічну ялинку. 

Цьогоріч новорічну красуню обіцяють показати львів'янам та гостям міста 17 грудня.

Новорічна ялинка у Львові
Фото з відкритих джерел

Попри те, що це місце є досить «попсовим», адже сюди завжди відправляють усіх туристів, ми вважаємо, що його, так чи інакше, варто відвідати, аби відчути дух Львова напередодні зимових свят. 

4. Подивитись на присипані снігом дахи міста

У Львові є безліч прекрасних локацій, із яких можна роздивитись місто з висоти пташиного польоту. На Ратушу та Високий замок йтимуть усі, тож ми радимо вам альтернативний варіант: підійміться на Лису гору, що у парку «Знесіння».

Парк "Знесіння" взимку
Фото: vorobus.com

Цей пагорб є не таким популярним серед туристів, утім звідти видніються не менш казкові пейзажі міста. 

Крім цього, можете піднятись на Меморіал пам'яті Героїв Небесної сотні із оглядовим майданчиком, який розташований практично в самісінькому центрі Львова. Звідти також можна насолодитись неймовірною панарамою.  

5. Поспівати із львівськими музикантами

Наше місто славиться культурою вуличної музики. По периметру площі Ринок практично в усі пори року лунають дзвінкі голоси львівських музикантів.

Особливо втішають такі мелодії на вулицях міста взимку: у період зимових свят музиканти часто співають зимові пісні та колядки.

Львів взимку
Фото з відкритих джерел

А якщо ви не лише обожнюєте музику, а й володієте гарним вокалом, можете спробувати заспівати разом із ними. Гарантуємо, такої зимової прогулянки у Львові ви ніколи не забудете.

6. Відвідати Львівську філармонію

Для тих, хто захоплюється музикою, буде цікавим ще й такий варіант. 

Львівська філармонія
Фото: Lviv.Travel

У період зимових свят у Львівській філармонії організовують концерти класичної музики на зимову тематику, які, безсумнівно, подарують вам море натхнення та незабутніх вражень. 

7. Покататись на ковзанах у центрі міста 

Щорічно у північній частині площі Ринок встановлюють сезонний льодовий майданчик, де також можна корисно та приємно провести час. Ковзани, пухнастий сніг та святкові вогні міста Лева... Що може бути кращим?

Львівська ковзанка
Фото з відкритих джерел

Додамо, що цього сезону ковзанка працюватиме до 10 березня 2022 року.

8. Відчути зимову атмосферу на смак

Наша кухня завжди приваблювала туристів, адже у Львові справді готують смаколики, яких не спробуєш деінде. Зокрема, гарна ідея для грудня відвідати одну із львівських кав'ярень та посмакувати ніжним львівським сирником. 

Львівський сирник
Фото: Esther Slezinger

Тож обираємо якийсь заклад, резервуємо столик біля вікна, смакуємо традиційним львівським десертом та спостерігаємо, як маленькі сніжинки поволі падають із неба на стару бруківку міста Лева.

9.  Випити кави на одному із львівських фонтанів

Беремо каву із собою та вирушаємо до одного з чотирьох львівських фонтанів площі Ринок. Нептун, Діана, Амфітріта й Адоніс розташовані на кожному розі головної площі міста, тож обирайте той, який вам більше до вподоби. 

Львівські фонтани
Фото з відкритих джерел

Ці локації, безсумнівно, вас вразять, оскільки тут часто проводять час саме місцеві мешканці. Тож якщо вам бракує нових знайомств, можете сміливо вирушати сюди. 

P.s П'ють тут, до речі, не лише каву;)

10. Збагатити душу 

Львівські храми це місця, де завжди спокійно на душі. До слова, якщо хочете святкової атмосфери, радимо відвідати Гарнізонний храм, Домініканський собор та неоготичну Церкву Святих Ольги та Єлизавети.  

У першому якраз завершили демонтаж риштування, тож саме в грудні ви зможете насолодитись відреставрованими старовинними фресками Франциска Екштайна. 

Гарнізонний храм
Гарнізонний храм: Фото з відкритих джерел

Церква Святих Ольги та Єлизавети теж буде цікавою для відвідин. Крім того, на одній із її веж є чудовий оглядовий майданчик, звідки видніється романтичний, а головне альтернативний краєвид на місто Лева. 

ІА "Вголос": НОВИНИ