У Львові планують оголосити тендер на купівлю нових 100 автобусів для пасажирських перевезень у місті. Втім, депутати Львівської міськради неодноразово заявляли, що у ЛКП “АТП-1” простоюють десятки автобусів, а міська влада прагне закупляти нові. Журналісти “Вголосу” вирішили дізнатись, чи дійсно є потреба в купівлі нових автобусів та чому місто, попри складну економічну ситуацію, бере нові кредити.

На початку року у Львові відмовились від купівлі 100 білоруських автобусів державної білоруської компанії МАЗ, яка перемогла у тендері за кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Про це 6 квітня заявив міський голова Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook. Причиною такої відмови стало обурення львів’ян щодо фінансування “диктаторського режиму” Білорусі. Тоді мер звернувся до Кабміну з проханням ввести «запобіжники», які б захищали українських виробників.

Як повідомив керівник нового департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило у коментарі для “Тvoemisto.tv”, у грудні цього року у Львові планують оголосити новий тендер на закупівлю сотні автобусів. Тендерну документацію уже погодили в ЄІБ. Банк планує виділити Львову понад 12 мільйонів євро кредиту на цю оборудку.

«Ми досі чекали від Європейського інвестиційного банку погодження самих тендерних умов. Вже отримали лист, тому в грудні будемо запускати цей тендер. Європейський інвестиційний банк погодив 15-відсоткову преференцію для місцевого виробника, щоби наш місцевий виробник узяв участь у закупівлі», – зазначив Олег Забарило.

Нагадаємо, що за результатами сьомого Всеукраїнського муніципального опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту,  понад третина львів'ян погано оцінюють транспортну ситуацію у місті.

Рейтинг транспорт

Скільки у Львові великогабаритних автобусів?

У 2015 році за кошти з міського бюджету Львів закупив перші 10 автобусів великого класу «Електрон».  Вартість закупівлі сягнула 36 млн грн. У зв'язку з тим, що місто потребувало оновлення рухомого складу, у мерії вирішили не зупинятись. Відтак вже у 2016 році було оголошено тендер на закупівлю 55 автобусів великого класу, в якому переможцем стало СП «ЕлектронТранс» (Львів). Тобто місто придбало такі ж автобуси, як і попереднього року. Вартість угоди становила ₴265 млн. У червні 2017 року було завершено постачання всіх 55-ти автобусів для ЛКП “АТП-1”. 

Зауважимо, що в листопаді 2016 року остаточно припинили експлуатацію 19-метрових двосекційних автобусів ЛАЗ, які курсували на маршруті № 4а площа Різні — Санта-Барбара (Сихів). Їх місто закупило в рамках підготовки до Євро-2021, але останні 5 років автобуси стоять просто неба на території АТП-1 на вул. Авіаційній. 

У 2018 році відбулась найбільша закупівля нового великогабаритного транспорту для  ЛКП “АТП-1”. Відтак було придбано у лізинг ще 50 автобусів «Електрон» та 100 автобусів МАЗ. Відсоткова ставка за користування лізингом становила не більше як 18 % річних у гривнях.

Станом на кінець 2021 року на балансі ЛКП «АТП-1» є 215 великогабаритних автобусів «Електрон» та «МАЗ». Втім, спостерігаючи за транспортом на сайті комунального підприємства, можна переконатись, що в години пік у Львові на маршрути виїжджає 180-185 одиниць техніки. Це свідчить про те, що кілька десятків автобусів не виїжджають на маршрути.

Член бюджетної комісії адвокат  Юрій Ломага вважає, що, з огляду на ситуацію, у Львові спочатку  потрібно реалізувати проєкт електронного квитка і тільки після цього вирішувати, чи потрібні додаткові автобуси. Адже система Е-квитка передбачає також зміну транспортної мережі.

"Навіщо купувати зараз те, що ще не на часі? Придбати ми завжди встигнемо, але спочатку нам потрібно проаналізувати нашу господарку та вирішити, чи є доцільність купівлі тих автобусів. Можливо, у Львові зараз краще полагодити ті автобуси, які простоюють, та найняти водіїв, а не закупити нові й старі поставити під паркан. В нас є автобуси, але немає функціональних менеджерів, які б це якісно виконували й запустили цей процес. Зважаючи на економічну ситуацію у Львові, я не бачу доцільності в купівлі зараз цієї техніки”, — каже Ломага.

Перевезення з проблемних мікрорайонів досі не вирішено

Ситуація з громадськими перевезеннями у Львові є доволі складною. Протягом останніх років львівський транспорт переживав не найкращі свої часи. Втім масштабне оновлення рухомого складу в комунальному підприємстві не змогло вирішити проблему з перевезеннями у деяких віддалених районах міста. Навпаки, мешканці скаржаться, що ситуація тільки погіршується.

Декілька місяців тому редакція «Вголосу» звернулась  по коментар до керівника Управління транспорту Ореста Олеськіва стосовно проблемних маршрутів №57, №39 та №25На той час він наголосив, що мерію також не влаштовує те, що на маршрутах курсує по кілька автобусів, та запевнив, що вони працюють з приватними перевізниками для покращення їхньої роботи. Втім, на сьогодні цю проблему не було вирішено.

Зауважимо також, що комунальне АТП-1 останні роки залишається збитковим та дотується безпосередньо з міського бюджету, зокрема у вигляді так званих поповнень статутного капіталу підприємства. 

Про проблему з перевезеннями у віддалених районах говорить і голова транспортної комісії Ігор Зінкевич. Він наголосив, що єдиною надією вирішити це питання зараз залишається реалізація Е-квитка.

«Згадаймо такі маршрути, як Кривчиці чи Білогорща. Я вимагав протокольним дорученням у серпні, щоб очільник Управління транспорту Орест Олеськів пояснив, як вони збираються вирішувати проблему з мікрорайоном Кривчиці. За його словами, проблемою є те, що там їздять приватні перевізники. У такому випадку вихід з цієї ситуації залишається один. Якщо приватні перевізники не випускають достатню кількість транспорту, то з ними розривається договір і пускається комунальний транспорт. Чекаємо Е-квиток, і тоді, можливо, будуть якісь зміни»,  каже Зінкевич.

Е-квиток: чи відбудеться покращення з транспортом?

До запуску Е-квитка у Львові залишився один місяць. За даними ЛМР, система електронного квитка має повноцінно запрацювати 13 січня 2022 року. Реалізація цього проєкту дасть можливість для міста вести чіткий облік пасажиропотоку та максимально економити. Адже після впровадження Е-квитка витрати на роботу усього громадського транспорту у Львівській громаді будуть розраховувати від вартості кілометра роботи автобуса. 

Після впровадження Е-квитка потрібна нова траспортна схема. Адже відомо, що квитки в громадському транспорті будуть пересадковими. Відтак для пасажира повинні створити належні умови, щоб він зміг скористатись квитком з пересадкою. Нагадаємо, що у 2011-2012 роках у Львові вже реформували транспортну схему. Втім реформа виявилась невдалою і місто повернулось до передреформного стану.

Голова транспортної комісії Ігор Зінкевич наголошує, що управлінці побудували цінову політику Е-квитка до існуючої мережі. А вже через пів року вони планують змінити цю мережу, щоб зменшити маршрути, які дублюються, та зекономити на цьому. 

"Якщо ми не маємо маршрутів, то не можемо знати, які нам потрібні автобуси: короткі, довгі чи середні. Як можна планувати закупляти в кредит 100 великогабаритних автобусів, якщо невідомо, як зміниться мережа до червня. Адже за рік часу у мерії не напрацювали нових маршрутів під Е-квиток. В чиновників немає логічного пояснення, чому саме 100 автобусів потрібно. Ще в 2018 році виконавчий комітет доручив управлінню транспорту порахувати пасажиропотік, щоб створити нову мережу, і вони тепер, не маючи пасажиропотоку, хочуть використати Е-квиток і за тими даними створити маршрути", – каже Зінкевич.

Також депутат зауважив, що цьогоріч вже неодноразово йшла мова про 100 автобусів, 100 тролейбусів з автономним ходом та 100 автобусів з електродвигуном. Втім, він не розуміє, чому у мерії говорять постійно про різні речі.

ІА "Вголос": НОВИНИ