Галицький районний суд міста Львова визнав винною у державній зраді 58-річну ексспівробітницю «Міністерства промислової політики Республіки Крим» на анексованому півострові.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Прокурор Олег Телефанко клопотав для Тетяни Незеленнікової про 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, класифікуючи цей злочин як особливо тяжкий. Проте суддя Наталія Зубачик зменшила тюремний строк до 12 років.

Жінка своєї вини не визнала. 

Тетяну Незеленнікову затримали  у Львові у квітні цього року і вручили підозру в державній зраді.

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії вона приїхала у своє рідно місто Кам’янське Дніпропетровської області (попередня назва Дніпродзержинськ), тому що помер її рідний батько. Після 24 лютого Незленнікова вже не змогла повернутись в окупований Крим, і знайшла рішення — тікати через кордон із ЄС на Львівщині до Польщі, а потім через Білорусь до Росії. У дорозі до Варшави жінку затримали на українській митниці. До огляду вона пред'явила паспорт громадянки Росії. 

Незленнікова – уродженка міста Кам’янське Дніпропетровської області, але ще задовго до анексії, з 1987 року, проживала в Криму, у Сімферополі. Спочатку працювала у проектному інституті інженером. Вже потім заступником начальника управління торгівлі та побутових послуг Мінекономіки.  

Коли в 2014-му прийшла російська влада, Незеленнікова обійняла посаду заступника начальника управління незаконно створеного «Міністерства промислової політики Республіки Крим». У тому ж році Незленнікова успішно пройшла курс в Російській академії народного господарства та державної служби при президентові РФ. 

У 2020-му жінка отримала нагороду від окупаційної влади.

За період із 2017 по 2022 роки, Незленнікова 12 разів перетинала кордон України тимчасово непідконтрольною територією — 7 разів через пункт пропуску в Чонгарі, і 5 в Каланчаку на Херсонщині. Для в’їзду використовувала український паспорт, хоча також оформила громадянство держави-агресора.

Читайте також у «Вголосі»: росія підтримала резолюцію ООН, в якій засудила свої дії проти України. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ