Сьогодні, 13 травня, у календарі чимало пам'ятних дат, які відзначають історики, мандрівники та любителі спорту .

Найбільше показовим для цього травневого періоду весни є Всесвітній день кульбаби. Це рід багаторічних трав'янистих рослин родини Айстрові.

Листя кульбаби багаті фосфором, кальцієм і залізом. Вони містять багато протеїнів, що підвищує їх поживність. Листя кульбаби використовують у приготуванні салатів, маринують.
Квітки кульбаби запарюють і використовують у косметології: зводять бородавки, пігментні плями і ластовиння. Лосьйоном з кульбаби виводять вугрі.

Окрім цієї яскраво жовтої квітки, яка з часом перетворюється на пухнасту бабку з багатьма насінинами, 13 травня “святкують” день народження застібки-липучки, коктейлю, хумуса.

Серед важливих історичних дат можна згадати Америку. 520 років тому  флорентинець Амеріго Веспуччі під час морської подорожі з'ясував, що Колумб відкрив саме новий континент. Його і було названо на честь флорентинця.

13 травня у 1927 році було засновано найуспішніший український футбольний клуб - київське “Динамо”.
Саме сьогодні кияни у фіналі Кубка України зіграють із луганською “Зорею”. На цей мат кияни вийдуть у статусі цього річного чемпіона країни. “Зоря” у чемпіонаті здобула третє місце і бронзові нагороди.

Святкує нині свій початок і популярна “Формула-1”.

71 рік тому в англійському Сільверстоуні пройшла перша гонка першого чемпіонату «Формули-1». Вона відбулася на злітно-посадкових смугах колишнього військового аеродрому. Переможцем став 44-річний італійський автогонщик Джузеппе Фаріна (команда «Альфа-Ромео»), який за підсумками сезону став і першим чемпіоном «Формули-1». Гонка проходила в присутності членів британської королівської родини, в ній брали участь найсильніші гонщики світу того часу – Хуан Мануель Фанхіо, Луїджі Фаджіолі, Луї Розьє, Редж Парнелл і Принц Біра.
13 травня 1958 року швейцарський інженер Георг де Местраль  розробив і зареєстрував торгову марку застібки-липучки Velcrо (від французьких слів velours – «оксамит» і crochet – «гачок»).

На Якова приходить справжнє літо

У церковному календарі 13 травня згадують про апостола Якова-старшого брата Іоанна Богослова. Серед людей цей день ще називають Яків Теплий - приходить справжнє тепло, літо не за горами.

Не прийнято цього дня свататися. І взагалі травень не вважався вдалим для весіль. Не рекомендують у травні також далеко подорожувати.

Читайте також...

ІА "Вголос": НОВИНИ