За церковним календарем сьогодні віряни вшановують пам'ять двох братів, святих безсрібників Косми і Даміана Асійських і матері їх Феодотії.

Історія свята

Косма і Даміан Асійські відомі нам як Кузьма і Дем’ян. Вони жили в другій половині III-на початку IV століття на території Малої Азії. Точні дати народження і смерті невідомі. 

Хлопчики рано втратили батька і їх вихованням займалася мати — свята Феодотія. Подорослішавши, юнаки навчилися лікарської науки, а Господь на подяку за праведний спосіб життя дарував їм здатність зцілювати хворих. Косма та Даміан ніколи не брали плати з людей, тому їх і прозвали безсрібниками.

Народні звичаї

«Кузьминки - осені поминки», - говорили в народі і відзначали зустріч зими. На Кузьму  та Дем'яна догравали останні весілля – кували щастя молодих. До речі, святих шанували одночасно як охоронців сімейного вогнища та як покровителів ковальського мистецтва та жіночого рукоділля. З Кузьминок жінки сідали за прядіння вовни, щоб потім зв'язати з неї зимові речі чи наткати теплих тканин.

День Кузьми і Дем’яна вважали дівочим святом, яке відзначали з розмахом, справляючи Кузьминську вечірку. Дівчата вдень варили пиво, а також ходили по домівках і збирали продукти. 

Обов’язково на столі були куряча локшина та інші страви з курятини. Дівчата на виданні готували страви з птиці і пригощали ними всіх, хто прийде в дім.

У деяких областях вшановували дворового – молодшого брата широко всім відомого домовика. Йому варили ритуальну кашу з пшона. Вірили, що якщо цього не зробити, то присадибний дух може розлютитися і зламати садове начиння або нашкодити худобі. 

Чого не можна робити 14 листопада

Кузьма і Дем'ян вважаються покровителями ковалів і майстринь. Тому в цей день гріх працювати в кузні і займатися рукоділлям. Але якщо не встигли щось зв'язати, то можна попросити у них допомоги надолужити згаяне.

Також, коли будете давати милостиню, не дивіться в очі жебракам. Інакше, вважали наші предки, до вас прийде біда.

Ще не можна виливати на вулицю воду, в якій скупали новонародженого. А то дитина не буде спати.

Прикмети погоди

Народні прикмети 14 листопада допоможуть передбачити погоду на майбутню зиму і весну:

  1. Якщо день теплий, то й зима не буде лютою.
  2. Якщо ще не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним.
  3. Якщо випало багато снігу, то готуйтеся до весняної повені.
  4. Якщо річки і озера вкрилися кригою, то потепління чекати не варто.
  5. Якщо в цей день невеликий мороз, то похолодає нескоро.
  6. Якщо на дорогах бруд, то до середини зими протримається тепла погода.
  7. Якщо мороз слабкий, то зима настане нескоро.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ