14 листопада православна церква відзначає пам'ять двох братів, святих безсрібників Косми (Кузьми) та Даміана (Дем’яна), які жили у другій половині третього – на початку четвертого століть.

Історія свята

Косма і Даміан походили з Азії і були рідними братами. Їх мати рано овдовіла і виховувала синів в благочесті і любові до Господа. Подорослішавши, Косма і Даміан навчилися лікарській справі і стали допомагати хворим. Безсрібниками їх прозвали через те, що ніякої плати за свою допомогу святі не просили. 

Народні традиції

Кузьма і Дем’ян вважаються покровителями ремесел, домашньої птиці і шлюбу. Їм моляться про зцілення від душевних і тілесних хвороб, про допомогу в навчанні, про мир в родині і про любов між подружжям.

День Кузьми і Дем’яна вважали дівочим святом, яке відзначали з розмахом, справляючи Кузьминську вечірку. Дівчата вдень варили пиво, а також ходили по домівках і збирали продукти. 

14 листопада справляли курячі іменини. Багаті люди відправляли курей бідним родичам. Таких курей називали «чолобитними»,  їх утримували в пошані: годували вівсом, ячменем і ніколи не вбивали. Їхні яйця вважалися лікувальними.

Обов’язково на столі були куряча локшина та інші страви з курятини. Дівчата на виданні готували страви з птиці і пригощали ними всіх, хто прийде в дім.

За старих часів цей день називався «Кузьменками». Святкували зустріч зими і «поминали» осінь.

«Кузьминки – по осені поминки», – говорить старовинна приказка.

У деяких областях вшановували “дворового” – молодшого брата всім відомого “домовика”. Йому варили ритуальну кашу з пшона. Вірили, що якщо цього не зробити, то присадибний дух може розлютитися і зламати садове начиння або нашкодити худобі. 

Чого не можна робити 14 листопада

– Кузьма і Дем'ян вважаються покровителями ковалів і майстринь. Тому в цей день гріх працювати в кузні і займатися рукоділлям.

–Також, коли будете давати милостиню, не дивіться в очі жебракам. Інакше, вважали наші предки, до вас прийде біда.

–Ще не можна виливати на вулицю воду, в якій скупали новонародженого. А то дитина не буде спати.

Що потрібно зробити у цей день

  • У цей день потрібно обов'язково помолитися святим безсрібники за здоров’я всіх членів сім’ї та мир в домі. 
  • Дівчата перед весіллям просили святих про міцне і щасливе сімейне життя.
  • Тим, хто тримає домашніх птахів, в цей день треба окропити святою водою курник, щоб курочки водилися і не хворіли. А потім забити кілька птахів, і приготувати різні страви.
  • Щоб поправити здоров'я 14 листопада потрібно з'їсти куряче серце.

Народні прикмети на 14 листопада 

  • Якщо в ніч на 14 листопада в будинку занявкає кішка, то відбудеться радісна подія.
  • Несподівані ідеї, що виникли 14 листопада, обіцяють зміни в житті на краще.
  • Якщо день теплий, то й зима не буде лютою.
  • Якщо ще не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним.
  • Якщо в цей день невеликий мороз, то похолодає нескоро.

ІА "Вголос": НОВИНИ