14 жовтня в Україні відзначають День захисників та захисниць України. Цього дня ми вшановуємо тих чоловіків та жінок, які зі зброєю в руках здобували та здобувають незалежність України. Проте напередодні цього свята оживають батьківські чати з питанням: «Що будемо дарувати цього року наших хлопчикам?».

«Вголос» з’ясовує що це за свято, кого треба вшановувати та чому не треба дарувати подарунки школярам тільки тому, що вони хлопчики.

Дарувати подарунки школярам цього дня - обурливо і неприпустимо, - полковник ЗСУ

Володимир Скоростецький

Полковник Збройних сил України Володимир Скоростецький заявив, що його обурює чергове намагання несвідомих осіб перетворити цей видатний день на симбіоз совкових «23 фєвраля і 8 марта».

«Тоді вітали всіх хлопчиків і дівчат тільки тому, що хлопчик, гіпотетично, колись там піде до армії, а дівчинка - перетвориться на домогосподарку. То є обурливим і неприпустимим», - вважає він.

Полковник нагадав, що цього дня Україна схиляє голови перед тими, хто дійсно зробив свій крок не як населення з паспортами України, а як громадяни, які відчувають відповідальність за долю України.

Також він переконаний, що це свято не має гендеру. Тому що у 2014 році і чоловіки, і жінки, яким боліло за долю України, не побоялися протистояти сильному, хитрому та підступному ворогові, взяли до рук зброю та пішли воювати.

«Для мене це свято людей, які є громадянами України. Для них держава – це уособлення країни в якій ти живеш, а не давець благ та преференцій», - каже Володимир Скоростецький.

Він зізнався, що його донька – школярка. Проте у школі де вона навчається, не було навіть спроб збирати кошти на подарунки хлопчикам. Адже тут добре знають позицію батьків, які на війні з 2014 році. Хоча йому доводилося чути про батьківські комітети в інших школах, які виходили з пропозиціями щодо збору коштів на подарунки хлопцям у класі.

«Але, завдячуючи міцній позиції та виховному впливові ветеранів російсько-української війни, волонтерів, яких я теж зараховую до лав захисників та захисниць, активні члени батьківських комітетів відмовляються від цих намірів», - каже полковник ЗСУ.

Ці стереотипи нам нав’язані комуністичною пропагандою, - історик

Роман Грицьків

Історик Роман Грицьків нагадав, що День захисника і захисниці України - це є насамперед день українського війська. А українське військо – це й українське козацтво, і Українська Повстанська Армія, і Збройні сили України.

«Навіть у літописах є згадки, що Покрова Пресвятої Богородиці допомагала українцям захищатися від нападників», - каже він.

Саме тому УПА проголосило 14 жовтня днем свого створення та активно популяризувало цю дату.

В українському просторі дата 14 жовтня активно популяризувалася після Помаранчевої революції. Але лише після Революції Гідності вона набула більш практичного дійства.

«Все українське військо почало асоціюватися як продовжувачі традиції української збройної національно-визвольної боротьби починаючи від княжих часів, продовжуючи козацтвом, УПА та завершуючи сучасними українськими збройними силами, які протистоять московській агресії на Сході та захищають цілісність та незалежність української держави», - говорить Роман Грицьків.

Саме тому 14 жовтня було визначено Днем захисника і захисниці України.

Що ж стосується того, що цим святом хочуть замінити радянське 23 фєвраля, то, на думку історика, ці стереотипи притягнуті сюди за вуха.

«70 років радянського панування не минулися намарне. Дуже багато стереотипів було вкорінено у свідомості людей. Зокрема, ті стереотипи, які вибудовувалися комуністичною пропагандою та пов’язані з вшануванням радянських та червоних військ – 23 фєвраля, 8 марта, 1 мая. І зараз люди чомусь вважають, що потрібно переносити цю радянську традицію на нові свята. А це є – негативна тенденція, яка спотворює всю суть свята», - зазначає історик.

Він наголошує, що 14 жовтня ми вшановуємо всіх героїв, борців за волю і незалежність України. А якщо хтось хоче вшановувати хлопчиків у школі як майбутніх захисників, то це, на переконання Романа Грицьківа, - повна нісенітниця, адже вони не мають до цього свята жодного стосунку.

«Суть свята в тому, аби формувати культ героїв та на їхньому прикладі формувати майбутні покоління. І тут ми не можемо віддавати шану тим, хто повинен віддавати шану. Ніякі подарунки тут недоречні», - зазначив він.

Він зізнався, що у школі, де вчаться його сини, у чаті велися розмови про подарунки. Проте інші батьки виступили проти цього та пояснили, що найважливіше вшанувати героїв та пояснити, що це свято не для того щоби дарувати хлопчикам цукерки.  

На Львівщині вже викорінюють цю чужу традицію, - психолог

Галина Дерев'янко

Психолог та волонтер Галина Дерев'янко зауважила, що на Львівщині зараз вітати школярів з Днем захисників, - вже не популярно. Якщо в якихось школах батьки виступають з такою ініціативою, то завжди є ті, хто придушує її у зародку. 

І щоби такого не було, треба пояснювати дітям значення цього свята.

«Варто організувати зустрічі з воїнами АТО, розповідати хто такі захисник та захисниця. Проводити квести у козацькому стилі, змагання. Добре зробити кінопоказ про наших героїв та героїнь», - пропонує вона. 

Психолог зауважує, що діти завжди чекають подарунки. Але саме цього дня недоречними будуть цукерки школярам. Тому що тоді вони й надалі пов'язуватимуть День захисника з цукерками.

 «Звісно, є батьки, яким байдуже сакральним зміст цього дня. Для них - є та й є. А є батьки, які розмежують дітей та воїнів, захисників. Все, що ми даємо дітям, - вони вбирають в себе як губки», - говорить Галина Дерев'янко. 

Водночас вона зауважила, що у східних та південних областях України не переймаються чи це 23 лютого, чи 14 жовтня. Там все ще ставлять знак рівності між цими днями й влаштовують свята у школах для хлопців.   

ІА "Вголос": НОВИНИ