Сьогодні відзначають День українських миротворців.

Про це повідомляє «Укрінформ».

Це свято встановлено постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року. Саме цього дня у 1992 році з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» планети.

Зазначимо, що країни — учасниці миротворчих операцій ООН відзначають Міжнародний день миротворців Організації Об'єднаних Націй 29 травня.

Сказано, що 44 тисячі українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних регіонах планети - Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго тощо.

Наразі ЗС України беруть участь у 8 міжнародних операціях із підтримання миру і безпеки у 6 країнах світу та районі Аб’єй.

Нагадаймо, з часів закінчення Другої світової війни югославська війна стала найкровопролитнішим збройним протистоянням у Європі. Для розслідування скоєних у Югославії військових злочинів було створено Міжнародний трибунал.

В 1992 році з метою сприяння політичному врегулюванню югославського конфлікту і захисту цивільного населення на території колишньої Югославії були розміщені сили ООН UNPROFOR (Сили Організації Об'єднаних Націй з охорони — COOHO). У зв'язку з цим генеральний секретар ООН звернувся до керівництва України з проханням щодо введення військового контингенту до складу сил ООН в зонах конфлікту.

Як писав «Вголос», унаслідок наїзду спецавтомобіля на міну отримали поранення десятеро миротворців ООН у Малі.

ІА "Вголос": НОВИНИ