15 лютого святкують Стрітення Господнє. Воно є одним із дванадцяти найбільших церковних свят.

Історія свята

Християни святкують це свято з IV століття нашої ери. А перше святкування відбулося в Єрусалимі та носило тоді іншу назву: «40 день після Богоявлення».  Саме цього дня, на 40-й день після народження Ісуса, Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям в Єрусалимський храм, щоб принести Богу подячну жертву за первістка. Для обряду посвяти їх зустрів Старий Симеон, який прожив майже 300 років, оскільки ангел пообіцяв йому, що старець житиме, поки не зустріне Спасителя людства. Саме у немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію.

Назва свята перекладається як «зустріч», оскільки в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти.

Традиції дня

Головним дійством у цей день було освячення вогню й води; стрітенські свічки вважалися чарівними і мали назву «громниця» («громничка»). їх запалювали й ставили перед образами під час грози, щоб оберегти людей і худобу від грому, щоб весняна повінь не пошкодила посіви і щоб мороз не побив дерева. Полум’ям громниці малювали хрести на сволоку — від усього лихого, підкурювали дітям волосся — щоб грому не боялись. До того ж ці свічки давали в руки помираючим під час читання відхідної молитви.

 

На Стрітення існує традиція пекти до свята «жайворонків» із тіста – спеціальні булочки у формі пташок. У народі вірили, що це допоможе закликати весну та тепло.

Народні прикмети

  • Як на Стрітення зі стріх капає, ще велика буде зима.
  • День Стрітення теплий і сонячний, то й весна тепла.
  • Якщо на Стрітення півень води нап'ється, то на Юрія (6 травня) віл напасеться.
  • Цього дня відлига — на ранню й теплу весну, сніг — на дощову, тривалу, а коли завірюха — весна буде пізня й холодна.
  • Якщо в цей день не видно сонечка — чекай суворих морозів. Вітер на Стрітення — до врожаю плодових дерев.
  • Якщо на Стрітення холодно, то вже скоро весна.
  • На дахах довгі бурульки — стільки ще випаде снігу.
  • Якщо вранці випав сніг — на врожай ранніх хлібів; коли ж у полудень — зернові будуть середні, а увечері — недорід.

У народі казали, що на Стрітення зима зустрічається з літом. При зустрічі зима й літо сперечаються між собою — кому йти, а кому вертатися? Якщо до вечора стане тепліше — літо перемогло зиму, а якщо холодніше — зима.

ІА "Вголос": НОВИНИ